Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Horoskop
Od 22. 6. do 6.7. 2007.
OVAN
Sasvim je očigledno da vam ljubavni život, trenutno nije prioritet. A vašem partneru je očigledno da to više i nije baš samo trenutno. Ukoliko nastavite da ga yapostavljate u ovoj meri, znajte da vas uskoro očekuje bura u vezi. Kako ćete se u tome snaći tako „nevini“ i „naivni“, videćete i sami. Na poslovnom planu predstoje vam veoma važne odluke koje mogu prilično snažno da utiču na veliki deo vaše karijere. Budite veoma oprezni, jer sada ne možete ni u šta da se pouzdate, osim u vlastiti zdrav razum. Vaše zdravstveno stanje je sasvim solidno.

BIK
Vi naprosto blistate i naravno da plenite pažnju okoline, što vam veoma prija, ali budite oprezni ako imate stalnog partnera. I najmanji flert mogao bi da ga povredi i učini izuzetno ljubomornim. Budite pažljivi sa finansijama. Nije tipično za vas da neumereno trošite, ukoliko na taj način ne kompenzujete neke druge potrebe. Razmislite konačno o tome da li svoju delatnost prihvatate i osećate kao kreativan rad. Možda je vreme da načinite i radikalne promene. Ukoliko uskoro ne posvetite više pažnje svojim tegobama sa kičmom, postoji mogućnost da one postanu i hroničan problem.

BLIZANCI
Čini se da i vi možete i umete da funkcionišete u jednoj stabilnoj i dužoj vezi. Očigledno je da ste konačno pronašli partnera koji vam odgovara, pored koga vam nije dosadno ni u jednom trenutku, što je neobično važno svakom tipičnom blizancu. Ne obraćajte u toj meri pažnju na detalje, bar kada je posao u pitanju. Nisu svi tako hitri i spretni poput vas, pa ne očekujte previše od saradnika. To svakako ne znači da vas ne očekuje progres. Naprotiv! Da biste još bolje funkcionisali, potrebno vam je nešto više sna.

RAK
Vi ste jedan od znakova kojem najviše smeta neizvesnost, a najviše poštuje sigurnost i stabilnost. Čini se da vašem partneru to još nije u potpunosti jasno, ili su vam karakteri toliko različiti. Imajte na umu da, ukoliko kompromis zaista nije moguć, teško da jedna emotivna veza može da opstane. Imate sijaset ideja vezanih sa posao, ali sada nije povoljan trenutak da ih sprovedete u delo. Ne treba da vas razoruža ova činjenica, s obzirom da će uskoro doći i vaših pet minuta. Kao i uvek, kod vas je nervoza stomaka samo odraz psihičke i emotivne neravnoteže.

LAV
To što ste prošli kroz izvesna razočarenja, pogrešne izbore i nesrećne okolnosti, svakako ne treba da znači da ne treba da otvorite vrata novoj ljubavi. Ili da ih bar odškrinete. Ljubav je tu i samo čeka na vas. Vaš trud se definitivno isplatio. Hvale vas svi, i nadređeni, i vaši najbliži saradnici. Sada konačno možete da se opustite i da planirate novi poslovni projekat. Nemojte, pri tom, da dozvolite da vas slava i uspeh zanesu. Budite strpljivi i objektivni. Zdravi ste.

DEVICA
Preosetljivi ste i svaka sitnica vas oneraspoloži. Razlog nije ponašanje vašeg partnera. Naprotiv, ono je sasvim na mestu i imate njegovu punu podršku. Kriva su dešavanja na poslovnom planu, koja vas u poslednje vreme dovode do potpune panike. Ukoliko ovako nastavite, uskoro će i vaša veza početi ozbiljno da trpi, a poslovne probleme nećete rešiti. Neizvesnost i mogućnost da odete sa sadašnjeg radnog mesta, nije najteža stvar na svetu, kao što vam se trenutno čini. Naprotiv, videli biste, i to uskoro, da će ova promena biti odskočna daska za neuporedivo bolji posao, koji će vam više odgovarati i biti neuporedivo kreativniji. Moguće je da ćete imati nešto niži krvni pritisak.

VAGA
Vaš ljubavni život je i dalje u punom cvatu. Ipak, postoji nešto što biste mogli da korigujete u svom ponašanju. Vi neobično cenite svoju slobodu, ali kada je vaš partner u pitanju, skloni ste da previdite da je i njemu potreban, pa i neophodan slobodan hod. Ipak, ovo je sitnica za vašu vezu, koja puna nežnih emocija, pažnje i strasti. Na poslovnom planu ste neuporedivo ležerniji nego što bi trebalo da budete. Uložite malo više volje i energij, videćete da ćete veoma brzo da postignete pozitivne rezultate. Koža vam je veoma osetljiva, vodite računa o njoj.

ŠKORPION
Kao i uvek, izazovi su svuda oko vas, ali nije slučajnost to što vas upravo sada tako snažno mame. Razmislite da li je vaša veza zaista prava, ili je samo proizvod trenutnih strasti koje se polako, ali sigurno gase. Bez obzira na vašu izraženu ambicioznost, uspeh koji ste postigli je bio neočekivan čak i za vas. Uspeli ste svojim diplomatskim stavom da savladate nevolje koje su naizgled bile nepremostive. Imajte ovo u vidu kada vas impulsivnost i nestrpljenje ponovo obuzmu. Vitalni ste, snažn i i energični. Rečju, vašem zdravlju ništa ne preti.

STRELAC
Veliko je pitanje da li znate šta želite, a to očekujete od vašeg partnera! Da li vam to pomalo liči na hirovito ponašanje. Grdno se varate ukoliko očekujete da vaš izabranik to toleriše. Na poslovnom planu, situacija je nešto pozitivnija, ali i tu bi moglo biti bolje kada biste vi bili malo realniji. Ne možete imati poverenja u svakoga i sve što se izgovori. Ukoliko se uskoro ne spustite na zemlju, vaše ideje će odlepršati. Moguća je lakša anemija, stoga obratite pažnju na ishranu i boravite što više u prirodi.

JARAC
Vaš partner dobro zna kakva ste vi nežna i romantična duša, pa mu i ne smeta što to tako retko pokazujete. Ipak bi i vama i njemu prijalo kada biste se bar malo opustili i predali svojim emocijama. Vaša veza je stabilna i kvalitetna, ali joj nedostaje ustreptalost i ushićenje. Imate izuzetno snažan poriv da na poslu promenite stvari oko sebe, ali za sada vam okolnosti ne idu na ruku. Zauzdajte svoju iskrenost i pazite pred kim šta govorite. Nema razloga da budete nezadovoljni. Zaista ste brižni, kada je o zdravlju reč.

VODOLIJA
Izgleda da se još plašite da se prepustite emocijama, a činjenica je da vam vaš partner u potpunosti odgovara. Poput va, obožava slobodu, inventivan je, kreativan i pun iznenađenja. U svakom slučaju, tema za razgovor i akcije - uvek na pretek! Još vam zatreperi u stomaku kada ga vidite, i ako ste kao tipična vodolija uvek pomalo na distanci. Prevaziđite svoje bojazni, jer može da vam bude još lepše i bolje. Vaša karijera napreduje, možda ne onim tempom koji biste vi želeli, ali sigurnost vam je zagarantovana, bez obzira da li je vi cenite, ili ne. Nešto lošiju cirkulaciju krvi pospešićete redovnijim fizičkim aktivnostima.

RIBE
Pridajete značaj gotovo nebitnim stvarima, a lepe i pozitivne ignorišete. Naravno da vaš partner trpi zbog toga, posebno jer vi uopšte ne kontrolišete svoje reakcije. Imajte u vidu da je njemu mnogo teže, nego vama i da ovakvo vaše ponašanje ne vodi nikuda. Nesređena situacija na poslovnom planu, intrige i licemerje, za sada su neizbežni, ali ovakvo stanje neće još dugo potrajati. Prihvatite mogućnost koja će vam iznenada biti ponuđena. Koliko god vam izgledala rizično. Ne predstoje vam značajniji zdravstveni problemi.


Ljubav Posao Zdravlje
Ovan 4 5 5
Bik 5 4 4
Blizanci 5 5 5
Rak 3 3 4
Lav 4 5 5
Devica 4 4 5
Vaga 5 4 4
Škorpion 3 5 5
Strelac 3 4 4
Jarac 5 4 5
Vodolija 5 5 5
Ribe 4 4 5
Zeleni infoMuškost iz koštice
Da li znate da antioksidansi iz trešnje 10 puta jače deluju nego aspirin, a tom prilikom ne iritiraju stomak! Pored toga ovo voće obiluje flavonoidima koji su najefikasnije antikancerogene materije.
Za lekovitost trešnje znali su i naši preci tako da su se u narodnoj medicini
koristili : smola sa drveta, list, plod, peteljke, pa čak i jezgra koštice. Najčešće u slučaju bubrežnih bolesti, tuberkuloze, iscrpljenosti, melanholije i impotencije.
U ovom poslednjem slučaju,100 grama zgnječenih jezgara iz koštice trešnje trebalo bi da se potopi u 4 dl rakije, ostavi 10 dana, procedi i pije posle jela 3 puta dnevno po 15 kapi u čaši vode.


Smiruje grčeve
Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvoraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.
* u 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na dan


I miris i zdravlje
Opojni miris bagremovog cveta nije jedino zadovoljstvo koje pruža ova biljka.
U narodnoj medicini čaj od osušenih cvetova, koji moraju da se uberu pre nego što se otvore, koristi se za lakše iskašljavanje, protiv nazeba, glavobolje i grčeva u stomaku. Smtra se da je i list lekovit tako da se napitak upotreebljava u slučaju slabog lučenja žuči, međutim, koru ovog drveta ne bi trebalo da se upotrebljava jer je otrovna.
* 2 kašičice osušenog cveta bagrema prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 5-10 minuta i zasladite bgremovim medom


Lična karta
gvožđa
u 100 g namirnica


- sojino brašno 12 mg
- susam 10 mg
- beli pasulj 7,6 mg
- seme suncokreta 7 mg
- pšenica 4,3 mg
- badem 4,1 mg
- spanać 3 mg
- praziluk 2,8 mg
- orasi 2,1 mg
- grašak 1,88 mg
- bob 1,3 mg