Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
VESTI
CRVENA RIBIZLA
Jača i čisti

U narodnoj medicini je crvena ribizla poznata kao voće koje otvara apetit, jača telo i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Pored toga potvrđeno je da zbog obilja vlakana u semenkama svežih bobica ribizle pospešuju rad creva, a zahvaljujući drugim supstancama pomažu da oporavak posle hirurških intervencija bude brži.

LEKOVITA HELJDA
Stop za stres

Iako se heljda izuzeno retko koristi u ishrani na našim prostorima ova žitarica obiluje proteinima, antioksidansima, vitaminima B grupe i vlaknima tako da pomaže u lečenju stresa, nesanice i dijabetesa, dok čaj od njenog cveta leči bronhitis i ublažava kašalj. U Rusiji se obroci od heljde daju naučnicima i studentima, jer povećavaju memoriju, dok u Australiji prave heljdinu kašu za bebe.
Jedna od najvažnijih osobina heljde je da, za razliku od drugih žitarica, ne sadrži gluten, belančevinu koja je uzrok celijakije, alergijske bolesti čiji su simptomi bol u stomaku, umor i dijareja.

LIČNA KARTA
Magnezijum
(u 100 g namirnica)

- seme suncokreta 420 mg
- kakao 420 mg
- badem 252 mg
- soja 242 mg
- orasi 185 mg
- pšenično brašno (od celog zrna) 109 mg
- spanać 55 mg
- banane 38 mg
- krompir 26 mg
- ovčije meso 24 mg
- smokve 20 mg
- kravlje mleko 14,5 mg

ŠUMSKE JAGODE
Stidljiva, a leči

Dok se gajene jagode odavno šepure na pijačnim tezgama šumske (fragaria vesca) tek sramežljivo crvene. A, nema razloga za to, jer je ova biljka od davnina poznata kao hranljiva i lekovita. U narodnoj medicini se
listovi šumske jagode (sakupljaju se posle branja plodova) koriste kao duretik, u slučaju proliva i nervoze. Plod jagode leči žuticu, bolesti srca, a pomaže i da se brže izbaci pesak i kamen iz bubrega, žučne kese i bešike.

OSKORUŠA
Oštri um

Pomalo zaboravljena voćka oskoruša (Sorbus domestica), sa plodom koji se, kao i mušmula, jede tek kad fermentiše, nije nepoznat u fitoterapiji. U narodnoj medicini koristi se u slučaju dizinterije i bubrežnih bolesti, a smatra se i da pospešuje memoriju i koncentraciju.



SADRŽAJ

Bilje
/Darovi prirode/ Bela mrtva kopriva
Cvetom gasi upalu

/Biljna azbuka/ Božur, božje drvce, breza
Zaustavlja ringišpil u glavi

Zdravlje
TEMA BROJA: SUNCE PRETI ZDRAVLJU
* Ne postoji siguran način da se pocrni
* Vodič za vrele dane
* Od glave do pete s mirisom leta
* Kad se sunča sunce mamino

Zdrav dom, srećni ukućani
Stan nije dom prohujalih generacija

/Alergije/ Bodi pirsing
Igla piše dijagnozu

/Novo/ Lečenje poremećaja sna
“Slip medicina” leči opasnu tišinu