Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Maline za masažu
Srpski brend za mazanje
Znali smo da maline prijaju našim čulima i zdravlju, ali ne i da njihova elaginska kiselina blagotvorno deluje na kožu i da je u toku registracija masaže ovim voćem kao srpskog brenda

Odavno je Srbija poznata kao proizvođač i izvoznik malina, gajenog na našim prostorima zbog lekovitih svojstava u ishrani, a ubuduće bi mogla da se pročuje i po otkriću da ovo voće treba mazati na - kožu!

Tradicionalna medicina preporučuje da se jedu maline, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku...), a Nada Branković, iz Arilja, student bg Više medicinske škole, savetuje da se masiramo njima. Uz recepte “za unutra” njenog mentora, profesorke Branke Trbović, iskoristite sezonu ovog voća za dvostruki efekat na vaše zdravlje.

Malina (Rubus idaeus) sa naših prostora mogla bi da postane srpski brend kada je masaža u pitanju, kako ukazuju stručnjaci koji su imali prilike da ocene Nadin pronalazak predstavljen na značajnim stručnim skupovima.

- Ideja o masaži nastala je posle proučavanja lekovitih osobina malina - kaže Nada Branković koja je o ovom voću mnogo naučila od dede i babe, inače dugogodišnjih uzgajivača.
- Malina je bogata vitaminom C i elagenskom kiselinom koja obezbeđuje hemijski i mehanički piling i služi kao sredstvo za izbeljivanje kože. Plod ove voćke je posebno delotvan za masniju kožu, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu. Elaginska kiselina vezuje se sa toksičnim metalima i pospešuje njihovo izbacivanje iz organizma, deluje na maligne ćelije, usporava, a u određenoj koncentraciji, potpuno zaustavlja njihovu deobu.

O detaljima masaže malinama Nada Branković ne želi da priča detaljno da ne otkrije nešto što bi moglo da ugrozi njen pronalazak. Kaže, ipak, da je za efikasnu masažu neophodna sveža malina i da bi svaki plod trebalo da bude spakovan u plastičnu kesicu. Do upotrebe bi trebalo da budu zamrznute, a onda da se otope na sobnoj temperaturi i dobro izgnječe nekim drvenim predmetom da se dobije kompaktna masa.

- Tokom masaže semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije, a da bi doživljaj bio potpun, prostorija za masažu može da se ukrasi mirisnim svećama sa ekstraktom maline i napravljenim u obliku ovog voća - predlaže Nada Branković.

Posle masaže na kožu se stavlja pakovanje (izgnječene maline uz dodatak nekoliko kapi biljnog ulja) i ostaje oko 20 minuta. Za to vreme može da se pije sok od maline čime se postiže blagotvorni efekat - iznutra.

Ne treba reći da se koriste samo proizvedene na ekološkim plantažama u Srbiji.


Za osveženje
* pomešajte 7 delova soka maline (sveže, ili odmrznute) sa 10 delova žutog šećera i izmiksajte dok se šećer ne rastopi
Pre nego što upotrebite ovaj sok čuvajte u frižideru i obavezno ga razblažite običnom, ili mineralnom vodom.

Kašasti sok
- 150 g svežih, ili odmrznutih malina
- 25 ml vode
- malo cimeta, karanfilića i đumbira
Maline stavite u blender, izmiksajte ih dok se ne napravi kašasti sok, dodajte vodu i začine i pre nego što ga upotrebite čuvajte u frižideru .

Vitaminski čaj
- 3 kašike osušenih plodova maline
- 2 dl mlake vode
- vanila, karanfilić, đumbir (na vrh noža)
U zagrejanu vodu dodajte izmrvljene maline, kuvajte 5 minuta, ostavite10 minuta i dodajte začine.

Z.O.J.


IZ SADRŽAJA

KOROVI
Lečenje biljem

PROTIV INSEKATA
Ožarite komarce koprivom

LEKOVITE OLOGE
Melem na ranu

BILJKE I FENG ŠUI
Stavite nar u ljubavno gnezdo

HROMOMASAŽA
Zdravlje okupano bojama i biljem

STEP AEROBIK
Korak do zdravlja

HRANA KAO LEK
Omega 3 koju ne poznajemo

HOMEOPATIJA
Stigli sumnjivi lekovi i lekari