Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Kupus za dojke
Podatak da Poljakinje, koje češće jedu svež kupus od Amerikanki, manje oboljevaju od raka dojke, povod je da se u Univerzitetu Mičigen uradi istraživanje o antikancerogenom delovanju ove namirnice. Potvrđeno je da žene koje 3x nedeljno na meniju imaju salatu od kupusa za 70 % smanjuju rizik da dobiju rak dojke u odnosu na one koje ovu povrtarsku kulturu ili ne jedu, ili je koriste u malim količinama. Pokazalo se, takođe, da su veći efekti ako kupus redovno počne da se jede još u mladosti, mada procenat smanjenja rizika nije mali i ako počne da se koristi u ishrani u poznijim godinama.

Jasmin raspaljuje maštu
U brojnim eksperimentima potvrdilo se da je miris cveta jasmina afrodizijak par ekselans. U prilog tome i drevna legenda da je Kleopatra natopila jedra svog broda eteričnim uljem ove biljke što je uticalo da Marko Antonije u njen zagrljaj padne čim je ugledao. Poznato je i da je Luj XVI posteljinu svog ljubavnog gnezda obilno natapao jasminom, što se pokazalo kao izuzetno efikasan “kamen spoticanja” za mnoge dvorske dame.

Slabo pivo gasi jake valunge
Stručnjaci Istraživačkog instituta u Pragu, su posle nekoliko godina istraživanja došli do zaključka da pivo sa manjim procentom alkohola pomaže da se smanje valunzi i problemi sa spavanjem koji prate menopauzu. To objačnjavaju činjenicom da ječmeni slad i hmelj, od kojih se pravi pivo, obiluju fitosteronima - biljnim oblicima ženskog polnog hormona čiji nivo opada u klimaksu.

Mleko za dvojke
Žene koje češće piju mleko i jedu mlečne proizvode imaju 5 puta veće izglede da rode blizance od onih koje ih uzimaju “na kašičicu”. Ovo je objavljeno u američkom Žurnalu reproduktivne medicine posle istraživanja koja su potvrdila da proteini iz mleka povećavaju osetljivost jajnika i pospešuju proizvodnju jajnih ćelija.

Crveni grejp čuva srce
Crveni grejpfrut čuva arterije! Po novijim istraživanjima, već dvonedeljna terapija ovim voćem smanjuje nivo holesterola, pa se samim tim pospešuje rad krvnih sudova. Delovanje kiseline iz crvenog grejpa je veoma slično supstancama iz crnog vina, napitka koji je u umerenim količinama proveren prijatelj srca i krvnih sudova.

Jogurt kao vodica za usta
Jogurt bez dodataka voća i šećera pokazao se kao moćno oružje u borbi protiv neprijatnog daha. Utvrđeno je da bakterije iz jogurta snižavaju nivo hidrogen sulfida - glavnog krivca za neprijatan zadah iz usta. Stručnjaci tvrde da oni koji redovno piju jogurt značajno doprinose i oralnoj higijeni, jer na taj način čuvaju desni i smanjuju dentalni plak koji prouzrokuje pojavu karijesa.

San za niži pritisak
Nedovoljno sna samo je jedan od mogućih uzročnika povišenog krvnog pritiska, tvrde američki stručnjaci! Oni su posle višegodišnjih istraživanja utvrdili da, posebno kod pacijenata srednjih godina, manje od 5 sati sna dnevno, povećava rizik od visokog krvnog pritiska. Preporučuju da se spava najmanje 7-8 sati! Na taj način srce dovoljno dugo radi usporenim ritmom i ne opterećuje se kardiovaskularni sistem.

Matičnjak kao sedativ
Esencijalna ulja matičnjaka sve se češće koriste kao prirodni lek protiv anksioznosti, stresa, agresije, problema sa spavanjem... Biljka, koja se uzgaja više od 2000 godina, do nedavno se u te svrhe koristila u kombinaciji sa drugim, međutim, pokazalo se da i sam matičnjak ima jako antibakterijsko i sedativno dejstvo. Naučnici su nagovetili da bi sastojci ove biljke u budućnosti čak mogli da pomognu i u lečenju Alchajmerove bolesti.

Šafran leči depresiju
U tradicionalnoj persijskoj medicini šafran se od davnina koristio kao prirodni lek protiv upale grla, povraćanja, menstrualnih tegoba... Novija klinička ispitivanja potvrdila su da je šafran antidepresiv i da suvi ekstrakt drevne biljke može uspešno da se koristi u lečenju različitih oblika depresije.


IZ SADRŽAJA

KOROVI
Lečenje biljem

PROTIV INSEKATA
Ožarite komarce koprivom

LEKOVITE OLOGE
Melem na ranu

BILJKE I FENG ŠUI
Stavite nar u ljubavno gnezdo

HROMOMASAŽA
Zdravlje okupano bojama i biljem

STEP AEROBIK
Korak do zdravlja

HRANA KAO LEK
Omega 3 koju ne poznajemo

HOMEOPATIJA
Stigli sumnjivi lekovi i lekari