Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Uzbudite je lavandom
Ako želite da kod partnerke zapalite strast dajte joj da pomiriše lavandu! To tvrde američki naučnici koji su ispitivali ulogu mirisa u mehanizmu polnog uzbuđenja žene. Utvrdili su da miris ove biljke, ali i dečjeg pudera, utiče da se probude centri u mozgu zaduženi za seks.
Uzgred budi rečeno isto istraživanje je potvrdilo da mirisi muških kolonjskih voda imaju mali, ili nikakav, uticaj na polno uzbuđenje lepšeg pola.

Ćurka za raspoloženje
U namirnice koje pospešuju dobro raspoloženje svrstavaju se integralni pirinač, ječam, kukuruz i proizvodi od ovih žitarica. Ali, ne i pšenica! Ona izaziva umor i depresiju! Zasićene masne kiseline iz pržene hrane, margarina, keksa i industrijskih kolača čine ćelijske membrane u mozgu nepropusnima za neurotransmitere, pa i za serotonin zadužen za dobro raspoloženje. Zbog toga te vrste masti zamenite maslinovim uljem, kao i onim iz plave ribe i lososa.
Stručnjaci takođe tvrde da onima koji pate od depresije hronično nedostaje folna kiselina i, ako želite da budete dobro raspoloženi, jedite pasulj, sočivo, zeleno lisnato povrće, cveklu, karfiol, peršun, grašak.., a za najvećeg inicijatora dobrog raspoloženja proglasili su - ćuretinu. Ova vrsta mesa obiluje triptofanom, aminokiselinom koja se u organizmu pretvara u serotonin.

Smokvice za laku noć
Ukoliko patite od nesanice pre odlaska na počinak pojedite nekoliko smokvi. One će pomoći da se smirite i lakše utonete u san! Ove sočne i slatke plodove možete da pojedete i ako imate problema s varenjem, a pečenu i prepolovljenu smokvu privijte ako imate izrasline na desnima, ili zubni apsces.
Imajte na umu da se, ipak, smokve ne preporučuju pacijentima koji imaju problema sa nadimanjem i gastritisom, a zabranjene su i dijabetičarima.

Pažljivo sa šljivama
Iako se šljive smatraju zdravim voćem, jer obiluju vitiminima (C, E, B1, B2 i B6), kalijumom i antioksidansima, stručnjaci upozoravaju da veće količine mogu da izozovu i zdravstvene probleme. Pre svega, jer sadrže oksalate koji, kad se spoje sa kalcijumom, onemogućavaju apsorpciju ovog minerala. Šljive se ne preporučuju ni pacijentima koji imaju problema sa žučnom kesom i bubrezima.


SADRŽAJ:

BILJEM NA ZUBOBOLJU
Sve za zdrav osmeh

STOP PUŠENJU
Masaža isteruje nikotin.

PERŠUN
Začin u glavnoj ulozi

UNUTRAŠNJE ČIŠĆENJE
Dopingujte se voćem

LEČENJE BILJEM
Dan i noć divlje maćuhice

AJURVEDA
9 zapovesti protiv raka

NAUKA POTVRĐUJE
Zeolit protiv svih bolesti

IMUNITET
Ozelenite liniju odbrane.