Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Pobedila bolest i našla spokoj!
/Sam svoj lekar/ Đurđija Cvetić
Đurđija Cvetić

Piše D. Mitrović
Zelenu kapiju imanja u podnožju Avale, otvorila nam je glumica Đurđija Cvetić, dama radoznalog pogleda, odmerena i uljudna, mada užurbana zbog obaveza. Stazicom od belih kockica prošli smo imanjem do drvenog baštenskog stola u hladu trešnje, gde nas je domaćica ponudila indijskim čajem i kafom. Nešto kasnije, uz Đurđijinu domaću orahovaču, započeli smo otvoren i prijatan razgovor o životu, bolesti i pobedi, o navikama...

- Zbog prevelike tuge, posle smrti mog muža Avde Mujičinovića pre šest godina, teško sam se razbolela - seća se Đurđija svoje borbe sa podmuklom bolešću. - Dobila sam rak dojke! Uz pomoć nutricioniste najpre sam uvela znatne promene u ishranu, a pred operaciju i zračenje, počela da koristim i makrobiotičke proizvode, bezkvasni hleb, žitarice, soju, ječam... Makrobiotika je proces duhovnog i telesnog pročišćenja i čitava jedna životna filozofija. Uz lekarske zahvate, u lečenju mi je mnogo pomogla i akupunktura.

RECEPTI

Integralni keks
- ½ kg integralnog brašna
- 60 g šećera
- 250 g ovesnih pahuljica
- 60 g biljne masti
- 150 g mekinja
- kvasac, so i voda
Sve dobro zamesiti i testo oblikovati okruglim kalupom, pa peći u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.

Beskvasni hleb
-1 kg oštrog brašna
- 1 šolja vode
- malo soli
Zamesiti ne suviše tvrdo testo i peći u rerni na temperaturi od 18o stepeni, povremeno proveravajući bosckanjem viljuškom dok ne bude gotovo.

Soja-jutro
* za ukusan i lagan doručak, sojine pahuljice potopiti u mleku, ili od klica soje napraviti salatu

- I sada za doručak jedem namaz od soje, ili đžem. Poseban ritual je kada dođu moja sestra Zoja i zet Petar, pa ona spremi ručak od kratko barenog povrća, da bi zadržalo sve hranjive sastojke. Obično večeram jogurt od soje. Volim i salate svih vrsta, od svežeg povrća, voćne, ili od plodova mora. Često sa prijateljicama odlazim na Zemunski kej, gde jedemo predivnu riblju čorbu.
Đurđija je, inače, već nekoliko godina zakleti vegeterijanac, s tim što jede i sir, i ribu. I kozmetika joj je očišćena od hemije - koristi hidrantne kreme na bazi nevena koje priprema njena apotekarka. Zna da su kupovne pune konzervansa.

- Ne vežbam u teretani, ali najslađe vežbe su mi oko mog cveća i bilja na placu. To je vrsta meditacije koja relaksira. Mislim da sam pomogla svom organizmu da se oslobodi toksina i uspostavi prirodnu ravnotežu. Mnogo sam radila u tom smislu. Prvo sam se posavetovala sa lekarom koji je bio upućen u moju bolest. Prepisao mi je šta treba da jedem i toga sam se strogo pridržavala nekoliko godina.

Đurđija veruje da svaka žena ima pravo da promeni ono čime je nezadovoljna, ili što osujećuje njenu sugurnost. U tom smislu, za nju estetska hirurgija nije samo pitanje lepote, već ima i psihološke efekte.

- Sada sređujem baštu i uzgajam razno bilje. Cveće vraća lepotom, a voćke plodovima. Imam preko stotinu vrsta ruža, a tu je i bašta sa paradajzom. Nedavno sam bila na Ohridu i tamo se zaljubila u prekrasne hortenzije koje uspevaju u celom gradu. Stalno tražim mesto za njih, da dođu do punog izražaja. Volim lale i dan i noć, sadim ih u jesen da bi procvetale u rano proleće. Moj recept za srećan život je - lepe misli i lepota oko vas. Kada mi u posetu dođe sestrić Marko, zaboravim sve brige i uživam u druženju i razgovoru.


Sadržaj:

Ekskluzivno
ARONIJA

Novo voće rajske bašte

TEMA BROJA
Vodič kroz ZDRAVU DIJETU

SVAKI OBROK 400 KALORIJA

KAKO OKSIDIRAMO
Birajte: ENERGIČNI ili TROMI

ALKOHOLIZAM
Majčina dušica čašicu lomi

TRAVOM NA OTOK
Čaj za pre i posle

POMOĆ IZ BAŠTE
Biljka za vensku boljku

KUĆNI MELEMI
Povratak bakinoj alhemiji

JOD U AKCIJI
Gorivo za zdrav život

SRCE ČUVAJ HRANOM
Cela porcija u 2 pesnice

VOJNO-MEDARSKA RADIONICA
Kad pčelice marširaju

BAKAR
Nabacite crvenkasti štit


ZA “BILJE I ZDRAVLJE” OTKRIVAJU:
------------------------------

ĐURĐIJA CVETIĆ
Pobedila sam bolest!

SNEŽANA I DRAGAN STOJKOVIĆ
Japanska trpeza u Bg i Parizu