Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Molitveni doručak za zdrav život
Zdravstveni bilten poznatih: Vladimir Božović
Vladimir Božović

Piše S. Radovanović
Ne spada u ranoranioce, tako da se budi oko 8 i uz kratku molitvu, čašu obicne vode i laganiji doručak kreće u radne obaveze

Stresan posao udario mu je prvo na stomak, pa ga “teši” zelenim i tzv. živim čajem koji pospešuje varenje, ali se još ne odriče ni sočnih ukusa zavičaja

Nije toliko poznato da je pomoćnik ministra policije i generalni ispektor MUP Srbije Vladimir Božović veran tradiciji i zdravo orijentisan, upravo sušta suprotnost `estradnom policajcu`, kako ga često zlonamerno predstavljaju neki tabloidi. S obzirom da je obišao svet i držao predavanja o Kosovu na Harvardu, Berkliju i boravio na FBI akademiji, za njega, briga o zdravlju nije tabu tema. Veruje da su poznate ličnosti u misiji da popularišu zdravlje i približe ovu temu ostalima svojim primerom.
Od avgusta prošle godine vežba u “Akademiji zdravog života” gde je dobio propisan režim ishrane i plan individualnih vežbi koji se prilagođava tokom godine. Otkriva nam da je na treningu najmanje dva puta nedeljno, po dva i po sata. Trudi se i uspeva da ugrabi i još po jedan dodatni termin. Ne samo što mu jako prija, već su svi registovali i njegov nov, zdraviji izgled.

NASLEĐE
SEĆANJE NA ĐEDA

- Mnogo sam bio vezan za đeda Jovana, oca od mog tate Radovana. On me je učio prvim koracima u veri, s njim sam prvi put otišao u crkvu na liturgiju, naučio me kako se pali sveća, šta je Božić i Vaskrs i da je naša slava Sv. Luka. A pokazao mi je i kako da isteram prehladu.
* u ključalu vodu treba staviti malo listova klekovače, glavu pokriti peškirom i udisati
Ubrzo si kao nov!

- Moj trening ima tri faze: vežbe , traka, pa na kraju istezanje za opuštanje mišića. Leti puno plivam i skijam na vodi, a zimi volim da odem na planinu. Što se režima ishrane tiče, ništa drastično, uglavnom redukovane količine, dosta voća, povrća, ribe, mesa i čajeva.

Najviše slobodnog vremena provodi u prirodi, na izletima, vežbanju, ili u pozorištu. Mada svoju privatnost uspeva ljubomorno da sačuva, za naše čitaoce otkriva neke njene delove. Razgovor smo, na primer, obavili tokom njegovog redovnog popodnevnog treninga posle radnog vremena. Zahvaljujući zavidnoj kondiciji, bez većih teškoća odgovarao je na naša pitanja trčeći na pokretnoj traci:
- Ne spadam u ranoranioce i budim se oko 8 časova. Sledi kratka molitva, pa čaša flaširane negazirane vode. Oko 9 su na redu laganiji doručak, voće, voćni jogurt, žitarice, bonžita, a samo ponekad i pržena slanina.

Svoju svestranost Vladimir Božović pokazuje i u kuhinji, kada prijatelje iznenadi ponekim kulinarskim umećem. Od ranije priča kako se sprema da dobrim ručkom u braku iznenadi ženu i goste. Voli da sprema supicu, čorbu, a često i slatki kupus sa mesom i slaninom, a u čaši su mu najčešće prirodni sokovi, čajevi i voda. Za aperitiv, ipak, crnogorska loza, a uz obrok čaša crnog, ili belog vina, ređe crno pivo. Otkrio nam je da mu je stresan posao pomalo uticao na osetljivost stomaka i problem sa varenjem.

ETIKETE
BOSOVA MODA
- Ne jurim za modnim trendovima i privatno se rado rešim odela i uskočim u džemper, farmerke, sportske cipele i jaknu. “Boss” je moja marka, garderobe i kozmetike. To mi najviše odgovara.

- Gospođa Rada Milošević iz Beograda za jačanje imuniteta spravlja salate, sokove i čajeve. Pio sam u nekoliko navrata po mesec dana različite kombinacije čajeva, sok od kupusa za želudac i stomak. Sve mi je jako prijalo. Lekove, vitaminske preparate i lekare držim podalje od sebe, iako u našoj najboljoj bolnici VMA imam 3 godišnja sistematska opšta pregleda. Tako je uvek bilo, a tako će i biti. Dobro zdravlje dugujem veri, pravilnoj ishrani, sportu i umerenosti, kao i uživanju u umetnosti.


Sadržaj:


LICE SA NASLOVNE STRANE
OLJA CRNOGORAC
“Ol inkluziv” al po malo

VLADIMIR BOŽOVIĆ
Molitveni doručak za zdravlje

EKSKLUZIVNO
Surogat cigareta!

SLADIĆ
Najstariji lek protiv kašlja

BILJNI ATLAS
Apoteka u 10 tomova

ANTIHOLESTEROL DIJETA
Završni udarac iz tanjira

IZLEČITE GORUŠICU
Đumbir i zob prva pomoć

TEGOBE U TRUDNOĆI
3 koraka drugog stanja

TETANUS
Zli grč vreba iz rane