Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
C tajna u plućima planete
/Moć prirode/ Kamu-kamu
Piše N. Kovačević
Neverovatan sadržaj vitamina C, čak 60 puta veći nego kod daleko poznatijeg limuna, otkriva nam moć Amazona koju su poznavali samo drevni Indijanci

U kišnim šumama Amazona, plućima Zemlje, krije se više od polovine svetske vegetacije, a jedan od tamošnjih najsjajnijih bisera svakako je i lekovita biljka kamu-kamu (Myrciaria dubia) koja ima do 60 x više prirodnog vitamina C od pomorandže i limuna!

Sadrži i 10 x više sastojaka u tragovima kao što je gvožđe, 2 x više fosfora, proteina, beta karotina, kalcijuma, vitamina B1, B2 i B3, kao i široki kompleks minerala i amino kiselina. Tu su i takozvane prateće prirodne supstance, rutin i bioflavanoid, koje umnožavaju dejstvo vitamina C.
Neka od njenih izuzetnih svojstava opisao je poznati američki nutricionista i istraživač Gari Nal. U Lekarskom priručniku za prirodno lečenje navodi da se kamu-kamu koristi u holističkom tretmanu depresije, a da vitamin C podržava povećani nivo serotonina u mozgu.

U OGLEDALU
PRIRODNO BLAGO

Raste do visine od oko 2-3 metra i ima velike pernate listove. Daje okrugle plodove svetle narandžaste boje i veličine limuna, koji sadrže ekstra količine vitamina C.

Deluje istoga dana i pomaže u ublažavanju depresije i uznemirenosti, bez neželjenih efekata, kao što su fotosenzitivnost, ili gastrointestinalni problemi. Može bezbedno da se koristi i u kombinaciji sa farmaceutskim antidepresivima.

PRERADA
MOĆNI KONCENTRAT

U postrojenjima za preradu čuva se na temperaturi nešto većoj od nule, da bi se sačuvali vitalni hranljivi sastojci. Bobice se suše u vakuumu na niskoj temperaturi, a dobija se neobično jaka koncentracija bez dodavanja askorbinske kiseline.

Mada je odvajkada korišćeno u narodnoj medicini, potražnja za ovim voćem počela je da raste tek od pre nekoliko godina. Razlog je verovatno i u tome što ima vrlo oštar kiseli ukus. Najegov sok veoma brzo fermentiše i mora odmah da se prerađuje. Od pre desetak godina, lokalno stanovništvo počelo je i da uzgaja kamu-kamu.

PRIRODNO
MOĆ JEDNOG GRAMA

Samo 1 gram sadrži čak 250 mg prirodnog vitamina C, bez sintetičkih dodataka i potpuno je vegetarijanski.



Sadržaj:


LICE SA NASLOVNE STRANE
OLJA CRNOGORAC
“Ol inkluziv” al po malo

VLADIMIR BOŽOVIĆ
Molitveni doručak za zdravlje

EKSKLUZIVNO
Surogat cigareta!

SLADIĆ
Najstariji lek protiv kašlja

BILJNI ATLAS
Apoteka u 10 tomova

ANTIHOLESTEROL DIJETA
Završni udarac iz tanjira

IZLEČITE GORUŠICU
Đumbir i zob prva pomoć

TEGOBE U TRUDNOĆI
3 koraka drugog stanja

TETANUS
Zli grč vreba iz rane