Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti iz laboratorije
Hleb “pumpa” tumor
Stručnjaci za ishranu milanskog Instituta za farmakološka istraživanja dve godine su pratili prehrambene navike više od 2300 pacijenata i došli do zaključka da oni koji često na trpezi imaju hleb, testenine i pirinač češće oboljevaju od raka bubrega.
Kod pacijenata koji više jedu povrće i meso živine, prema ovom istraživanju, taj rizik je znatno manji. Ova studija je objavljena u časopisu Internacionalni žurnal za rak u kojoj je objašnjeno da hleb, testenine i pirinač brzo podižu nivo glukoze u krvi i tako “hrane” tumor.

Virusi na daljinski
Američki stručnjaci Univerziteta Virdžinija su u periodu kada haraju prehlade uradili eksperiment o tome koji su najrizičniji predmeti iz okruženja za prenošenje infekcije. Pokazalo se da su to kvake, olovke, prekidači za svetlo, daljinski upravljači i slavine. Na njima su se, posle kontakta sa prehlađenim, virusi zadržali čak - 18 sati!

Lažne reklame
Naučnici Univerziteta Florida su posle niza ekperimenata utvrdili da među proizvodima koji se reklamiraju kao kafa bez kofeina ima i lažnih. Od 10 nasumice izabranih sa deklaracijom na kojoj piše da nema kofeina samo je jedna odgovarala istini, dok su ostale imale između 8,6 i 15,8 mg kofeina po šoljici kafe (obična kafa ima 188 mg).
Ovo istraživanje je izuzetno značajno za pacijente kojima zbog bubrežnih bolesti, ili lekova koje uzimaju, i najmanja količina kofeina može da šeteti zdravlju.

Migrena slabi srce
Pacijenti koji pate od migrene su pod većim rizikom da obole od kardiovaskularnih bolesti od onih koji nemaju glavobolje - tvrdi se u studiji objavljenoj u časopisu Američke akademije za neurologiju. To je rezultat ispitivanja na čak 5.755 pacijenata koje je potvrdilo i to da najveći rizik od srčanog udara pre 45. godine imaju oni čija je migrena praćena aurom (vizuelnom halucinacijom koja se javlja pre bola).

Virus grize pamćenje
Neki virusi, među kojima su oni koj izazivaju prehladu, proliv i dečju paralizu, mogu da se uvuku u mozak i izazovu trajna oštećenja - tvrde naučnici iz američke klinike Mejo u Minesoti. Posledice mogu da budu gubitak pamćenja i smanjenje saznajnih mogućnosti.

Buce se rađaju zimi
Britanski tim lekara dokazao je da bebe rođene tokom hladnih zimskih dana imaju veće izglede da se kasnije prekomerno ugoje. Doktor Dejvid Filips i dr Džim Jang analizirali su podatke o 1.750 ljudi rođenih izmedu 1920. i 1930. Pokazalo se da su rođeni od januara do juna u godinama kada su zime bile hladne (ispod 4 stepena) imali problema sa viškom kilograma. Nije utvrđeno da li do toga dolazi zbog bolje apsorbcije hranljivih materija, prilagođavanja metabolizma, ili zbog zimske hrane. I bolesti koje prate gojaznost različito se ispoljavaju u zavisnosti od godišnjeg doba rođenja (astma, dijabetes, pritisak, artritis).

Bela zrnca “jedu” rak
Istraživači u Američkom nacionalnom institutu za zdravlje iz Vašingtona saopštili su da su po prvi put uspešno lečili rak kože koristeći terapiju gena. Pošlo im je za rukom da spasu dvojicu pacijenata koji su umirali od melanoma, najzloćudnijeg tumora kože. Doktori su uspeli da genetički izmene bela krvna zrnca pacijenata da počnu da napadaju tumor.
Novu terapiju istraživači su primenili na 17 pacijenata sa melanomom. Kod trojice se nije pokazalo poboljšanje, dvojica obolelih potpuno su izlečena, dok je lečenje ostalih u toku. Lekari se nadaju da će novu terapiju uskoro početi da testiraju i na drugim vrstama raka /karcinom dojke i debelog creva/.

Spas za bubrege
U Velikoj Britaniji je napravljena vakcina od bezopasnog virusa i gena koji podstiče reakciju imunog sistema tako da na taj način uništava ćelije agresivnog raka bubrega. Daje se u 7 navrata tokom 41 nedelje, do sada je testirana na 150 pacijenata i dala je zadovoljavajuće rezultate. Sledeća faza istraživanja obuhvatiće 700 pacijenata, pa ako se pokažu dobri rezultati, postoji mogućnost da se masovno primenjuje početkom 2010. godine.

Nada za meterinstvo
Žene koje obole od raka jajnika ne moraju da odustanu od materinstva - tvrde stručnjaci Univerziteta Stanford u SAD. Sproveli su istraživanja na 23.000 devojaka i žena između 16 i 40 godina i došli do zaključka da u slučaju da se bolest otkrije u ranoj fazi može da se uradi samo manji operativan zahvat (umesto odstranjivanja materice) i da tako ostane mogućnost rađanja.

Paradjz borovnica!
Ukrštanjem dve vrste divljeg južnoameričkog paradajza stručnjaci američkog Univeziteta Oregon dobili su plod ljubičaste boje. Kožica mu je boje patlidžana, bogata pigmentom kojim obiluje i borovnica, a poznato je da ta supstanca smanjuje rizik od nekih vrsta raka i srčanih bolesti. Tako su ovoj vrsti, uz ranije poznata lekovite osobine paradajza - jačanja imunog sistema, snižavanja visokog krvnog pritiska, smanjivanja tegoba kod reume i gihta... dodate nove.

Šljiva u kobasici
Polazeći od toga da suve šljive obiluju antioksidansima sve je više onih koji ovo voće koriste kao konzervans. Najbolje su se pokazale kao čuvari trajnosti svinjskih kobasica, ili prerađevina od pečenog goveđeg mesa. Suve šljive su u tom slučaju usporile oksidaciju masnih kiselina koje, u slučaju da nema konzervansa, posle izvesnog vremena počinju “da se osećaju”. Da ne bi došlo do izražaja laksativno delovanje suvih šljiva, u mesne prerađevine se stavljaju samo manje količine.

Budi kao dren
Ne kaže se bez razloga da je neko zdrav kao dren! Još je Hipokrat preporučivao crvene bobice drena za lečenje proliva i dizenterije, a u tradicionalnim medicinama mnogih naroda koristile su se za lečenje crevnih tegoba i skidanje visoke temperature. Od suvih cvetova, ili listova biljke kuva se čaj koji pomaže deci kod proliva.

Timijan protiv gripa
U eri virusnih infekcija mnogi lekari preporučuju da se, posebno ako stan ili kuća ima centralno grejanje, s vremena na vreme raspršivačima poveća vlažnost vazduha u prostorijama. Ako se u tu vodu sipa nekoliko kapi eteričnog ulja timijana, ili limuna i “pofajtaju” sobe, okolina će biti mnogi zdravija.


Sadržaj:


LICE SA NASLOVNE STRANE
OLJA CRNOGORAC
“Ol inkluziv” al po malo

VLADIMIR BOŽOVIĆ
Molitveni doručak za zdravlje

EKSKLUZIVNO
Surogat cigareta!

SLADIĆ
Najstariji lek protiv kašlja

BILJNI ATLAS
Apoteka u 10 tomova

ANTIHOLESTEROL DIJETA
Završni udarac iz tanjira

IZLEČITE GORUŠICU
Đumbir i zob prva pomoć

TEGOBE U TRUDNOĆI
3 koraka drugog stanja

TETANUS
Zli grč vreba iz rane