Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Stil umiven dušom i vodom
Milena Dravić
Milena Dravić

Piše S. Radovanović
Pije isključivo negaziranu flaširanu, a svakodnevno se umiva prirodno gaziranom vodom, jer veruje da joj to jednim delom čuva svežinu lica

Jedna i jedinstvena Milena, prva dama domaćeg filma i pozorišne scene, Milena Dravić, uprkos umetničkoj veličini, ostala je sasvim obična žena i dobra komšinica svima na beogradskom Vračaru gde sa suprugom Draganom Nikolićem živi gotovo 35 godina. Štiteći svoju snažnu individualnost, zadržala je staro prezime.

Kao sav normalan svet, Milena ide na pijacu, kuva i obavlja kućne poslove, gotovo idealno usklađujući ih sa zahtevima profesije. Prvi film snimala je još daleke 1958. godine, a danas je iza nje gotovo stotinu filmskih, 150 televiziskih i nebrojeno mnogo pozorišnih uloga. Bila je i ostala glumica od prvorazrednog stila.

Ah taj stil!
Ne samo izuzetno talentovana, već i lepa, Milena je sedamdesetih bila i model poznatog kreatora Aleksandra Joksimovića. On je bio njen stilista, a ona njegov promoter. Poslednje priznanje iz ove oblasti stiglo je u proleće ove godine, kada je za istaknuti doprinos duhovnoj lepoti u našoj javnosti, dobila nagradu “Panten pro-ve duh lepote”.

U filmskom braku sa Draganom Nikolićem bila je samo jednom, u filmu “Zona Zamfirova”, a u stvarnom životu sa njim je više od tri decenije.

Kako su u njihovom stanu u toku radovi na preuređenju, Milena Dravić vodi nas u obližnju, njoj posebno dragu, kafanu “Orač”.

- Ovo je kultna kafana, sa dušom - kaže Milena. - Šteta što su je selili. Ne volim kafiće, zapravo, nisam čest gost ni jedne kafane, jer to jednostavno nije moj stil. Odrasla sam u sportskoj porodici, otac Milenko Mikan bio je profesionalni fudbaler, igrao je desnog beka u tadašnjem čuvenom klubu Konkordija jedinstvo. I moja dva strica su trenirala fudbal, a moj mlađi brat Radoslav Rade igrao je za prvi hokejaški tim Partizana, a kasnije je trenirao decu. Ostali članovi naše porodice bili su uglavnom navijači. A ja sam od četvrte do sedamnaeste godine išla na balet, prvo u gradsku, pa u srednju baletsku školu. I bila član poznate baletske grupe gospođe Cvejić.

Zbog snimanja filma `Kros-kontri` Puriše Đorđevića, više od godinu dana išla je na kondicione pripreme kod čuvenog Partizanovog atletskog trenera Dragutina Štritofa.

PASIVNI POROK
BEŽIM OD DUVANA!

- Mada sam zakleti nepušač, kada sam par puta išla na kontrolne preglede, lekar me je pitao koliko godina pušim!? To je zato što je Dragan do pre godinu dana mnogo pušio, pa sam i sama bila pasivni pušač. Na sreću, sada je prestao, a kada se nađem u zadimljenoj prostoriji jako mi smeta.

- On je čak predlagao da pauziram sa snimanjem jednu godinu, da bi me pripremio za sprintersko takmičenje na 100 metara. A kada je te 1972. godine počelo snimanje filma, imala sam strašnu kondiciju i trčala kao da letim. Imam i fotografiju na kojoj se vidi da su mi obe noge u vazduhu dok trčim.

U mladosti je i redovno klizala na Tašmajdanu, a njene skladne pojave iz tog vremena mnogi se sećaju i danas. Sada uglavnom ide u brze šetnje, a tokom leta pliva.

- Naučila sam da plivam na Dunavu, a na moru sam provodila celo leto zahvaljujući stricu Ljubiši i strini Miri koji imaju kuću u Miločeru. Kako sada u Beogradu nema dobrih bazena, plivam uglavnom kad odem na more. Sauna ne, ali đakuzi mi izuzetno prija, pa čak razmišljamo da u kupatilo u stanu ugradimo onu tuš varijantu. Ali, otom - potom! Prija mi i relaks masaža.

Iz detinjstva je ostala vezana za Crnogorsko primorje, pa i danas ide tamo na letovanje. Najradije u Igalo, jer veruje da je izvanredno lečilište.

- Imaju izvanredne terapeute. Kada sam pre osam godina povredila koleno u jednoj predstavi, sve su sredili poput čarobnjaka sa samo par terapija. Rešili su mi još jedan sličan problem pre 3-4 godine, ali ne bih o tome detaljnije govorila, jer su neki mediji skloni da pređu granicu dobrog ukusa.

Išla je par puta i na Zlatiborski program Čigota, poslednji put pre deset godina. Prekinula je, iako je bila zadovoljna kondicijom koju je tamo stekla.

CVEĆE
“NEPOUZDANI MUŽ”

- U stanu ne držimo saksijsko cveće, jer sam zbog posla često odsutna, a od Dragana ne mogu da očekujem da ga redovno zaliva. Zato prostor oplemenjujem cvetnim aranžmanima u vaznama.

- Napravila sam veliku grešku što sam prestala da idem tamo, to tek sada vidim. Jer kako mi je prijalo za kondiciju, tako mi je pomoglo i da relativno lako skinem višak kilograma. U periodu 2003. do 2005. naglo sam se ugojila. Posustala sam, iako sam po prirodi fajter. U novembru prošle godine primetila sam da se na sceni teže krećem, da mi garderoba polako zateže i da imam desetak kilograma viška. Onda sam u Herceg Novom, gde sam imala predstave, srela dve dobre prijateljice koje su od našeg poslednjeg susreta znatno popravle liniju. Preporučile su mi beogradskog nutricionistu koji tu radi po jedan mesec u toku godine. Za samo godinu smršala sam čak 10 kilograma! Još sam na tom režimu. Nije drastično, samo se ne jedu hleb i slatkiši i ne pije se ništa gazirano. Ali, su sve količine redukovane. Kada se pretera, kao što sam ja nedavno uradila na svojoj slavi, moraš narednih par dana da budeš restriktivniji. I to je sve! Sada imam konstantnu težinu i odlično se osećam.

Pije isključivo negaziranu flaširanu vodu, a svakodnevno se umiva prirodno gaziranom vodom, jer veruje da joj to jednim delom čuva svežinu lica. Dnevno popije 1-1,5 litar vode. Rado pije crni, zeleni i voćni čaj. A kada joj padne šećer, “uteši” se specijalnim dijabetičarskim medom. Kafu je tek od pre nekoliko dana zamenila kakom. Od alkoholnih pića, poneka čaša rozea, ili kabernea posle obroka. Retko popije i frape. Uzima i dodatne vitaminske preparate, kalcijum i tablete vitamina E, D i C. Jede mnogo voća i povrća, a posebno voli voćne salate.

Od kada je otišla iz roditeljskog doma na Dorćolu, brzo je našla svoj stil u kuhinji, ali i danas zna da spremi 99 % maminih, uglavnom tradicionalnih kontinentalnih recepata. Voli i mediteransku kuhinju, a za supruga Dragana sprema po njegovom ukusu.

- Dragan i ja smo se do pre godinu dana uglavnom hranili na isti način, s tim što on nije gurman kao ja. A i moj metabolizam je nešto sporiji. Nemam genetskih predispozicija i sklonosti da se gojim.

Poslovne ponude i dalje pljušte sa svih strana: za dve TV serije, dva filma i jednu pozorišnu predstavu. Kako joj se za sada čini, stići će sve da uradi, samo što će ponešto, ipak, morati da sačeka neki slobodni termin.


Sadržaj:

Kaćun ili salep
Afrodizijak u obliku polnih žlezda

Narodna medicina
Kleka jača od leka

/Rekreacija/ Kardio trening
Gore SNAGA dole VAGA

U jeku infekcija
Kako da ojačate imunitet

Sport i zdravlje
Astma pobeđena na strunjači

/Zdravlje/ Spondiloza
Bolest srednjeg doba

Mikotoksini vrebaju
Ponedeljak budi otrove