Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Tri princeze u piletovom carstvu
/Na čaju sa/ Zoran Radojković Pile
Zoran Radojković Pile

Piše Svetlana Radovanović
Njegova priča zanimljiva je od samog početka, jer je u novine dospeo zbog toga što ga je mama rodila kao 47-godišnja prvorotkinja, a ranu mladost je protraćio kao đak-pešak između dve železničke stanice na pola puta “za nigde”

Njegovo pravo ime manje je poznato široj javnosti, ali je malo onih koji ga ne znaju po liku i simpatičnom nadimku Pile koji je dobio još pre dvadesetak godina kada je svirao u bendu `Električni pilići`. Zoran Radojković je, ipak, popularnost stekao u autorskoj humorističkoj emisiji `Pile telešop` koja se pre desetak godina vrtila na Politici i Pinku.

Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a do danas je za njim čak 10 autorskih emisija različitog žanra, poslednjih godina uglavnom na beogradskoj TV Pink, gde trenutno radi i dve nove zabavne emisije koje se emituju /samo/ na satelitskom programu.
Njegova priča zanimljiva je od samog početka, reklo bi se, jer je u medije dospeo zbog toga što ga je mama Anka rodila kao 47-godišnja prvorotkinja. Kroz trnovitu ranu mladost kasnije je kročio kao đak-pešak. Njegov otac službovao je kao nadzornik pruge, pa su živeli na železničkoj stanici na pola puta između Rabrova i Klenja. U prvi razred je krenuo u Rabrovo, ali su ga već u drugom prepisali u Klenje, jer su zaključili da je škola bliže celi kilometar, a do nje se pešači po ravnom terenu.

- Strah od mraka rasterivao sam zviždukanjem i pevušeći do kuće - seća se Pile tih dana. - Bio sam jako usamljen, pa sam koristio svaku priliku da se nekome predstavljam. Kada bi se voz zaustavio u našoj stanici, ja sam ulazio i zabavljao putnike, odakle možda potiče moja potreba za javnim nastupima i ta neka vrsta egzibicionizma, rekao bih.

RECEPTI
LONAC ZDRAVLJA

A la Radojković
* zagrejati inoks lonac toliko da se na njegovom dnu kapi vode vrte u krug, maksimalno smanjiti temperaturu i ubaciti: 1 glavicu crnog luka, mlade krompiriće, paškanat, šargarepu, polovinu celera, parče dobre jagnjetine, teletine, ili piletine, poklopiti i krčkati oko 3 sata, a pred kraj dodati i malo brokolija

Dalmatinski recept
* kockice mladog krompira kratko prokuvati, izvaditi i u istoj vodi obariti blitvu 3 minuta, pa u tiganju propržiti 3 čena belog luka, dodati kuvani krompir i blitvu i sve pržiti još 2 minuta
Služi se kao prilog za ribu, ali može da se jede i samo.

Za put do škole, u petom rezredu su mu kao odlikašu kupili bicikl, a od tada mu je ostala ljubav prema dvotočkašima. Tek posle osmog razreda preselili su se u Požarevac, gde se brzo uklopio u društvo, zaostajući pomalo samo na planu modnih zahteva tog vremena.

Danas, deset godina kasnije, Pile je oženjen i ima dve ćerkice, sedmogodišnju Saru i dve godine stariju Janu. Posle višegodišnjeg potucanja po podstanarskim stanovima širom Beograda, napokon su se skrasili u 60-tak kvadrata vlastitog stana u Mirijevu. Dočekali su nas šoljicoma zelenog čaja i espreso kafom, obavljajući usput i deo redovnih kućnih aktivnosti. Dok tata Pile sa mlađoj ćerkom uči o tradiciji, Sara za pisaćim stolom vežba lepo pisanje.

- Kuhinja je moj teren – kaže Pile. - Zadovoljstvo mi je da kuvam razne đakonije, i za nas, ali i za goste, što se po mojoj liniji i vidi. A zato je moja žena vitka. Ani je hrana poslednja briga, pa je ponekada moram i da je podsetim da je vreme za obrok.

Piletov specijalitet je lonac zdravlja, jelo koje vole svi ukućani zbog čega je bar 2-3 puta nedeljno na kućnom jelovniku, uz manje izmene raznih vrsta povrća i mesa. Masnoća i so se uopšte ne dodaju.

- Ja volim mlade krompiriće i rado jedem saher tortu - odaje nam Ana svoje favorite. - Moji roditelji, mama Milada, tata Biba i brat Dragan, žive u Beču, pa nas između ostalog snabdevaju i tortama u vakum pakovanju. Njima ne mogu da odole ni deca, ni mi.

Kako to obično biva, deca su se podelila, pa mlađa Sara, koja je još prvačić, liči na tatu, dok je Jana, koja sada ide u drugi razred, ista mama Ana. Vaspitanje dece je uglavnom mamin posao, jer je ona sada ne radi i sa njima provodi najviše vremena. Pomaže i oko domaćeg, vodi i dovodi decu iz škole i sa ritmičke gimnastike, brine i o cveću i to vrlo uspešno, čak ponešto rasadi za prijateljice... Zato im je stan pun cveća i zelenila.

Rado putuju, kad god im se ukaže prilika, a najčešće u Beč. Za uskršnje praznike bili su u Parizu, gde su proveli prelepih desetak dana, a decu je posebno obradovao obilazak Diznilenda. Razlikuju se jedino što Ana više voli kopno, a Pile vodu i jedrenje. Na jedrenju su porodično zato bili samo jednom, prošle godine, na Jonskom moru. Pile za ovu vrstu uživancije ima ekipu drugara sa kojima ide u Grčku, ili na Crnogorsko primorje. Ana više voli Beč i svaki povratak joj teško pada, čak navija da se svi tamo presele, ali za sada bezuspešno.

- U kući ja brže planem i podviknem, ali se isto tako i brzo oladim, pa mazim decu i sve prethodno pokvarim. Možda sam popustljiv zato što su ćerke. Ana nije takva, ona je istrajnija i drži disciplinu. Voleo bih da imamo i treće dete, ali nam nedostaje desetak hiljada evra i da proširimo stambeni prostor. Možda uspemo, a ja bih voleo sina, dok Ana priželjkuje još jednu ćerkicu.
Nisu od onih koji za svaku sitnicu trče kod lekara. Srećom deca nisu imala većih problema, osim uobičajenih prehlada i sitnih povreda. Nisu ni pobornici uzimanja veštačkih dodataka.
- Sve treba unositi kroz pravilnu ishranu. Zimi uzimam ehinaceu, a svi redovno pijemo propolis i med koji dobijamo od Aninog deda Radiše koji ima svoje košnice u okolini Velikog Gradišta. Rado pijemo i čaj zaslađen tim medom, a ja svako jutro počinjem sa dve šoljice zelenog čaja. Prvu popijem kod kuće, a drugu na poslu.


IZ SADRŽAJA:


ALEKSANDRA PEROVIĆ
--------------------
Sunce pije i ne haje!

JELENA JOVIČIĆ
----------------
U koaliciji s Gardošem

ZORAN RADOJKOVIĆ
---------------------
3 princeze u piletovom carstvu

EKSKLUZIVNO
STARI ČAJEVI
-------------
Zdravo je piti pšenicu


JAGODE POD LUPOM
----------------------
Lek od korena do ploda



VESTI:

Spanać zdraviji kuvan
Šoljica svežeg spanaća sadrži 2 x više vitamina K od dnevno preporučene količine, a kad se skuva - količina vitamina se utrostručuje! S obzirom da vitamin K aktivira protein, koji se vezuje za kalcijum i obezbeđuje da se ovaj mineral ugradi u skelet, spanać ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju kostiju. Pored vitamina K obiluje i kalcijumom i magnezijumom. Oni, takođe, čine kosti čvršćim.

Bez podočnjaka
U slučaju da vam prave problem tamni kolutovi ispod očiju lako ćete da ih rešite oblozima od ruzmarina i latica ruže:
* 2 kašike suvih listova ruzmarina i isto toliko latica divlje ruže prelijete smesom od 2 dl domaće rakije i 1 dl destilisane vode, ostavite da stoji 7-10 dana, pa tom tečnošću natopljen tupfer ujutro i uveče stavljajte na podočnjake

Melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Uljni ekstrakt ovog cveta koristi se za smirenje opekotina posle sunčanja i da izblede pege .
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu

Bokvicom na alergiju
Mnogi u proleće pate od alergija, a na svakom koraku raste biljka poznata kao izuzetan antialergen! Reč je o bokvici.
* uberite listove muške, ili ženske biljke (obavezno podalje od saobraćajnica), osušite i usitnite, pa 10 g herbe prelijte 1 šoljom proključale vode i pijte po 1/3 šolje 3 x dnevno 20 minuta pre jela