Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Masovno oblikovano zdravo
/Sport i zdravlje/ Fitnes i bodi bilding kup Srbije
Pod medijskim pokroviteljstvom našeg časopisa u Pančevu održano Republičko prvenstvo u fitnesu i bodi bildingu koje je pokazalo da trud i znoj mogu da se utkaju u mozaik zdravlja i lepote

Republičko prvenstvo u fitnesu i bodibildingu održano je sredinom maja u Pančevu uz učešće čak 80 fitnes sportista iz cele Srbije. Ovaj svojevrsni praznik sporta i rekreacije, uz medijsko pokroviteljstvo Bilja&Zdravlja, ove godine organizovao je Fitnes klubu “Flex”.

FITNES AEROBIK ZA ŽENE
Takmičenje je počelo nastupom juniorki u aerobik fitnes kategoriji /do 160 centimetara/ uz učešće 12 devojčica iz naša dva renomirana kluba, “Fit gym” pod rukovodstvom Melite Kosanović i “Kleopatre” iz Apatina. Prvo mesto pripalo je TEODORI TADIĆ, a drugo ANJI MEDIĆ, obe iz Apatina, dok je u kategoriji viših takmičarki, u izuzetno jakoj konkurenciji, prvo mesto zauzela MARINA GAJČIN iz “Kleopatra kluba“, a drugo SANJA KUPREŠANIN, iz “Fit gyma”.
U seniorskoj kategoriji fitnes aerobik za žene /do 165 centimetara/ pobeda je pripala aktuelnoj svetskoj prvakinji MARISELI TOLMAČEV, drugo mesto je osvojila BOJANA VASILJEVIĆ, a treće SANJA TERZIĆ, sve tri iz beogradskog kluba “Beo gym”. U kategoriji viših takmičarki (iznad 165 cm) pobedu je odnela MELITA KOSANOVIĆ /”Fit gym”/.
Prvo i treće mesto u najpopularnijoj kategoriji model fitnes /do 165 cm/ osvojile su ALEKSANDRA VRBANJAC i JELENA JOVIĆ iz “Beo gyma”, a drugo SANDRA SMILEVSKI iz “Flex” kluba.
U nešto manje oštroj konkurenciji u tzv. visokoj model fitnes kategoriji, prvo mesto osvojila je SAMANA ŠAPONJA, “Flex” klub, drugo je pripalo IVANI MLADENOVIĆ, “Beo gym”, a treće TANJI BUDŽOVIĆ, “Flex” klub.
U kategoriji fitnes figure pobedila je NOEMI KOVAČ, klub “Toldi”, a drugo mesto je pripalo ZORICI MASALUŠIĆ, “Beo gym”.

ZABAVNI PROGRAM
NAJJAČI OSTAJU!

U zabavom delu ovog takmičena, pesmom “Najjači ostaju” nastupio je počasni gost Đorđe David, dok su se u pauzama publici predstavile atraktivne plesne grupe Dunje Flash i kluba “Balerina” iz Pančeva.

BODI BILDING
U najjačoj kategoriji za muškarce “body clasik”, gde se ocenjuje skladnost i lepota figure, prvo mesto pripalo je DAMNJANU PAPIĆU, drugo VOJINU IVANOVIĆ, iz Velike Plane, a treće NIKOLI MIHAJLOVIĆU, “Beo gym”.
U kategoriji ženskog bodibildinga prvo mesto je pripalo neprikosnovenoj ILONI ZARUBICI, aktuelnoj prvakinji sveta u ovoj konkurenciji.
U takmičenju juniora pobedio je VLADIMIR DUROVIĆ iz kraljevačkog kluba “Supermen”, drugo mesto pripalo je MILANU SAVIĆU iz kluba “Gold” iz Vranja, a treće SLOBODANU GAJIĆU iz kluba “Olimp” iz Kragujevca.
U kategoriji veterana pobedio je NIKOLA SPASOJEVIĆ iz Smedereva.
U tzv. niskoj kategoriji /do 167 cm/ prvo mesto osvojio je PETER LISKA, drugo ZLATKO TORDAJI, a treće IVAN KOVAČEVIĆ.
U srednjoj kategoriji prvo mesto osvojio je DANCO PAL, iz “Toldija”, drugo SINIŠA BEKIĆ, “Flex”, a treće IGOR DULOVIĆ iz Podgorice. Visoka kategorija (iznad 179 cm) prvo mesto je zauzeo VLADIMIR SIMONOVIĆ, “Beo gym”, a drugo VOJIN IVANOVIĆ iz Velike Plane. Za apsulutnog pobednika ovog takmičenja proglašen je PETER LISKA.


IZ SADRŽAJA:


ALEKSANDRA PEROVIĆ
--------------------
Sunce pije i ne haje!

JELENA JOVIČIĆ
----------------
U koaliciji s Gardošem

ZORAN RADOJKOVIĆ
---------------------
3 princeze u piletovom carstvu

EKSKLUZIVNO
STARI ČAJEVI
-------------
Zdravo je piti pšenicu


JAGODE POD LUPOM
----------------------
Lek od korena do ploda



VESTI:

Spanać zdraviji kuvan
Šoljica svežeg spanaća sadrži 2 x više vitamina K od dnevno preporučene količine, a kad se skuva - količina vitamina se utrostručuje! S obzirom da vitamin K aktivira protein, koji se vezuje za kalcijum i obezbeđuje da se ovaj mineral ugradi u skelet, spanać ima izuzetno značajnu ulogu u jačanju kostiju. Pored vitamina K obiluje i kalcijumom i magnezijumom. Oni, takođe, čine kosti čvršćim.

Bez podočnjaka
U slučaju da vam prave problem tamni kolutovi ispod očiju lako ćete da ih rešite oblozima od ruzmarina i latica ruže:
* 2 kašike suvih listova ruzmarina i isto toliko latica divlje ruže prelijete smesom od 2 dl domaće rakije i 1 dl destilisane vode, ostavite da stoji 7-10 dana, pa tom tečnošću natopljen tupfer ujutro i uveče stavljajte na podočnjake

Melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Uljni ekstrakt ovog cveta koristi se za smirenje opekotina posle sunčanja i da izblede pege .
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu

Bokvicom na alergiju
Mnogi u proleće pate od alergija, a na svakom koraku raste biljka poznata kao izuzetan antialergen! Reč je o bokvici.
* uberite listove muške, ili ženske biljke (obavezno podalje od saobraćajnica), osušite i usitnite, pa 10 g herbe prelijte 1 šoljom proključale vode i pijte po 1/3 šolje 3 x dnevno 20 minuta pre jela