Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Bilje i joga za svetski glamur
Sam svoj lekar: Irena Mišović
Irena Mišović

Šetajući svetskim modnim pistama i potpomognuta genetikom, posao manekena učinila glamuroznim, a danas se kao tv voditelj i urednik “Gracije” za SCG opredeljuje, uprkos industriji i progresu, za biljne preparate i jogu.


Smatraju je jednom od najlepših Srpkinja. Manekenka sredinom sedamdesetih, modni novinar i tv voditeljka, i uz sve majka dve divne devojčice, s pravom može da nosi epitet - srpska gracija. Irena Đurić Mišović, posle popularne popodnevne emisije “Kao kod kuće” postala je urednica srpskog izdanja jednog od najpopularnijih italijanskih modnih magazina “Gracija”, čije se prvo domaće izdanje najavljuje za kraj maja.
Na zakazani sastanak stiže savršena i jednostavno - lepa. Ne robuje trendu, već ga veoma spretno koristi da bi istakla mladolikost, savršenu građu i najvažnije - svoju ličnost.
- U vreme Titovog socijalizma činio mi se smešnim fanatični kolektivni sportski duh koji su tada negovali po školama – kaže Irena. - Danas je sve mnogo jasnije, ali vidim prednost u tim ranim sportskim aktivnostima. Trenirala sam košarku (zbog visine), ali nisam uvek bila u reprezentaciji škole. Malo sam zbog toga patila, ali imala sam i utešnu nagradu - bila sam timska maskota, mada često na klupi! Od dvanaeste godine vozim bicikl, volim tenis, rekreiram se, ali nisam fitnes fanatik. Posle svake fizičke aktivnosti, zaista se dobro osećam, raspoložena sam i manje umorna.
Suprug Dejan Mišović - arhitekta, mlađa ćerka Iva i starija Katarina, koja već ima čertnaest godina - odlično skijaju. Ovo je bio signal da je krajnje vreme da i Irena proskija, jer je bilo jasno da ovaj sport mora biti zaštitni znak porodice.
Zaštitni znak porodice Mišović, ipak je dobar poslovni poduhvat Ireninog supruga, popularni “Kolonijal san”, sportsko rekreativni centar na beogradskom Senjaku. Ovde se okuplja elita i održavaju najbolje žurke u gradu. Vikendom ovo mesto postaje sportska oaza, a njihove devojčice odgajane u sportskom duhu, uživaju na vazduhu.
Planovi za sportsku budućnost vezani su i za joga vežbe, koje Irena smatra idealanim vidom rekreacije u budućnosti.
- Kada me je Mario Bralić regrutovao za manekenski poziv, nisam bila tipično manekenske građe, već ženstveno obla. I danas smatram da je brzohodajući ritam po kastinzima u inostranstvu, bio najbolji fitnes trening koji sam ikada imala. U to vreme nisam imala vremena za dodatno bavljenje sportom, ali po 12 kastinga dnevno na različitim lokacijama, doveli su me u savršenu manekensku formu.
Pored dobre kondicije, za manekena je važna i ishrana. Kao tinejdžerka, Irena je obožavala sendviče sa majonezom i slatkiše, kojih se teško odrekla.
- Na vreme sam shvatila da sa lošim načinom ishrane neću moći da osvojim manekenski vrh. Roditelji su mi pomogli da se uz savete nutricioniste pridržavam plana ishrane koji i danas poštujem. To nisu bile rigorozne dijete, već ishrana koja zaobilazi beli hleb, šećer, mlečne masti i masno meso, a dopušta puno svežeg povrća i voća. Tako na našoj trpezi nije bilo tipičnih srpskih masnih specijaliteta sa zaprškom. Ali, volela sam da pojedem i dobro parče bifteka. Tata mi je uvek govorio da treba da slušam svoje telo u pogledu ishrane, a dobra genetika je u tome samo pomogla.


Irenina brza pasta
* skuvajte pastu i prelijte konzervom paradajza, ili prodinstajte sveži paradajz isečen na kockice, pa dodajte maslinovo ulje, puno bazilika, ½ supe u kocki i kratko preliv vratite na tihu vatru i zagrejte
Po želji dodajte malo dinstanih pečuraka, ili mlevenog mesa.

ODMOR
Ajmo curice, ajmo dečaci...
Za odmor i trenutke istinskog opuštanja sa porodicom, Irena bira Zlatibor. U porodičnoj kući i prirodi uživa bez telefona, televizora i kompjutera. Voli povremeno da pobegne od civilizacije. A leto je, naravno, rezervisano za more.


Pivopija
Irena ne krije da ima sitne poroke. Puši cigarete, ali lajt i to umereno, a neobičan hobi joj je degustacija piva. Po svetu je probala različite vrste, crno, sa penom, bez pene... Nema omiljeno, sva su joj izvrsna! Kaže da je pivo hranljivo, puno vitamina B i dobro za kožu. Nedostatke - ne primećuje!


R. Mišić


Bilje:

POVRATAK MUMIO SMOLE:
400 lekova planinske vile...

U ČUDESNOJ ZEMLJI ČAJEVA:
Lečenje biljem...

NEGA KOSE:
Frizer sa zelene pijace...


Zdravlje:

Lečenje biljem - PARADONTOPATIJA:
Zelen temelj belih zuba...

ALFA I OMEGA ŽIVOTA:
Kojom brzinom teče krv...

PREVENCIJA JE POLA LEKA:
Po zdravlju se život poznaje...

ZNATE LI ŠTA JE PH:
Čaša kole ište 32 čaše vode...

ASTROHIRURGIJA:
Skalpel u rukama zvezda...