Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Srebrna krila krhke princeze
Zdravstveni bilten poznatih: Jelisaveta Karađorđević
Princeza Jelisaveta Karađorđević

Princeza Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla i knjeginje Olge, čast i teret ove zvučne i umilne titule iznela je kroz život sa osmehom mada joj nije uvek bilo lako, posebno tokom dugih godina izgnanstva.
Danas živi u podstanarskom, dvoetažnom stanu u Kosovskoj ulici u centru Beograda i promoter je zdravog života. I princeza i njen životni saputnik Dragan Babić potrudili su se da za čitaoce “Bilja&Zdravlja” ekskluzivno otkriju kako princeza danas živi i pobeđuje sve nedaće uz čvrstu volju da se bude uspešna, zdrava i lepa.
Ceo enterijer princezinog beogradskog stana uređen je prema njenoj zamisli, jer je oduvek bila i ostala veliki esteta, a uz to i školovana u pariskom koledžu za istoriju umetnosti. Divni beli jasmin, čiji je miris prisutan i u princezinom parfemu, osvaja prostor i dušu svojim raskošnim mirisom. Razgovor počinje nezaobilazno od – preventive i zdravlja:

- Najvažniji su “pametna” dijeta, gimnastika, lepa misao i pozitivna energija. Pre toga treba očistiti organizam - u svakom pogledu - što je težak posao. Tu svako mora da pronađe svoj način, da raščisti ko je, šta je, šta hoće i šta ima u sebi.
Ja, na primer, srebrnu vodu koristim od 30. godine kao preventivu. Tri puta dnevno po gutljaj, koji zadržim u ustima dok brojim do 20, pa progutam. Ako organizam radi kako treba, opasnost od bolesti je jako mala.
Ali, nije sve oduvek bilo tako. Pošla je u školu tek sa 9 godina, bila bolešljiva i osetljiva u tinejdžerskom uzrastu, valjda i zbog usamljenosti i izolovanosti tokom odrastanja u Africi i školovanja u Engleskoj i kasnije Parizu.

Kraljevsko zdravlje
- Na moje zdravlje utiče i genetika. `Pokupila` sam od oca osetljiv stomak (ne podnosim mleko i jogurt), jaku volju i individualnost, dobro zapažanje, smisao za humor... Ponešto u meni, ipak, nije u redu. Našli su mi i izlečili pre neku godinu polipe na crevima (kronova bolest) i kamenčiće u bubregu, koje sam uz pomoć čajeva i terapije izbacila. Da se pohvalim, pritisak mi je 120/70, zubi i desni su u odličnom stanju. Masiram ih drvenom čačkalicom, jer je to prirodni materijal. Nije problem čak i ako malo prokrvare desni, jer to podstiče cirkulaciju. Zapušteni zubi mogu da budu veliki izvor smetnji u čitavom organizmu.

- Bila sam tužna, do depresije! Svaki dan sam plakala. Budila bih se sa pitanjem kako da izdržim još jedan dan. Stalno sam bila bolešljiva: nazeb, grlo, bronhitisi, bolovi u stomaku posle svakog obroka. Imala sam čak i žuticu. U Engleskoj smo se hranili grozno. Sve je bilo prženo; i hleb. Obroci bez salate i jako malo voća.
Bila sam stalno gladna, ustajala noću i krišom išla u kuhinju. Ugojila sam se i imala preko 60 kilograma. To je jedini period kada sam bila debeljuca. Imam, inače, stabilnu kilažu: 50-52 kilograma.

Kada je sa 14 godina sa majkom, tetkom i sestrom krenula po plemićkim prijemima, nije znala, tvrdi, kako da razgovara sa muškarcima. Bio je to klasičan nedostatak samopouzdanja. Tako je bilo sve dok joj jednog dana prijateljica iz Japana nije savetovala da se otvori, izađe među ljude i počne - da se smeši. Tako je i uradila, i to joj je pomoglo.
Princeza Jelisaveta je odrasla uz srebrno posuđe, a koristili su ga u kući i kasnije. Misli da je to jedan od značajnih faktora njenog dobrog zdravlja. Kasnije se u Americi upoznala sa blagodetima srebrne vode i njenom antibakterijskom, antivirusnom i antigljivičnom dejstvu.
Princeza kaže da treba piti dosta vode, ali nikako gazirana pića, jer su opasna za stomak. Voli indijski crni i voćne čajeve, a zeleni pije “po zadatku”, jer je dobar antioksidant.


OBAVEZE
Nedeljom na pijacu
Beograđani se ne iznenađuju ako na Kalenić pijaci sretnu princezu kako bira salatu, ili drugo povrće i voće.
- Svake nedelje idem na pijacu i imam prodavce od kojih redovno kupujem. Često dobijem po koju salatu, ili cveće na poklon.


S. Radovanović


Zdravstveni bilten: Jelisaveta Karađorđević
Srebrna krila krhke princeze

Mladost u sedamdesetoj: Tamara Bakić
Po receptu kraljevog lekara

Prirodna kozmetika
Zrno grožđa - sjaj za usne

Smrčak
Plava krv klobuka

Kurkuma
Biljem protiv psorijaze

Masaža
Iz blata u Kleopatrinu svilu

Avitaminoza
Preti manjak vitamina C

Pilates sa trakom
6 rekreacija u jednoj!

Tajna kefira
Dugovečnost iz belog zrna