Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Probajte rasoljnik i botvinju!
Kutlačom po globusu: Ruska kuhinja
Ekskluzivni rukom pisani recepti Olge Maslovske, bake naše poznate violinistkinje Tatjane Olujić, otvaraju vrata uzbudljivog sveta tradicionalne kuhinje s pune iznenađenja

Ruska tradicionalna kuhinja kroz prizmu nasleđenog originalnog rukom pisanog kuvara iz baštine naše poznate umetnice Tatjane Olujić otkriće vam nov svet kulinarstva.
Najpre odgovara gotovo svim zahtevima zdrave ishrane. Važno mesto u receptima zauzima povrće, pre svega kupus, luk, cvekla, šargarepa, krastavac i rotkva. U većoj meri zastupljeni su nadevi za meso i piroške, a umesto supa tu su čorbe od raznovrsnog povrća (šči, boršč, rasoljnik).
Kaše se prave od heljde, pirinča i griza, najčešće za doručak, ili kao prilog. Salate su obavezne na svečanim trpezama. Pomalo su neobične za naš ukus, slatko-slanih kombinacija. Najpoznatija je takozvana “vinigret salata” i gruzijska od pasulja i oraha, kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva.
Bez obzira šta čini ostatak trpeze, svaka ruska domaćica će ručak započeti bljinjima, malim palačinkama složenim naizmenično sa izabranim filom. Da probamo.



RECEPTI MASLOVSKI

Boršč bez mesa
* 50 g suvih pečuraka
* 6 svežih cvekli
* ½ kg kupusa
* 1 crni luk
* 1 veza šargarepe
* 1 veza peršuna
* 1 veza paškanata
* 2 kašike paradajz pirea
* 1 kašika brašna
* 1 kašika ulja
* 1 kašika sirćeta
* malo iseckanog peršuna
Pečurke stavite u lonac, nalijte hladnom vodom i kuvajte. Iseckajte 5 cvekli, očistite. Kupus izblanširajte, pa takođe iseckajte. Ispržite na ulju glavicu sitno seckanog luka i dodajte cveklu, zelen, a nakon par minuta i kupus. Sve to propržite, a potom stavite u lonac u kojem se kuvaju pečurke. Dodajte paradajz pire i zapršku (kašika brašna, kašika ulja) sirće i ukuvajte. Očistite preostalu cveklu, narendajte i u platnenoj krpi iscediti sok, pa sipajte u lonac. Kad sve provri, sipajte u činiju, pospite iseckanim peršunovim listom i služite s kašom od heljde.

Rasoljnik
* 300 g junetine
* 2 teleća bubrega
* 1 veza zeleni
* 5 krompira
* 6 većih krastavaca isečenih na krupne kolutove
* 1 krompir
*
½ veze mirođije
* 100 g pavlake
* so i biber
Bubrege očistite i držite u hladnoj vodi par sati, pa ih prokuvajte nekoliko minuta, ocedite, operite hladnom vodom, pa ponovite postupak. Iseckajte ih na krupne kocke, stavite u lonac i nalijte sa 1,5 litar vode, dodajte zelen, krastavac, krompir i kuvajte dok meso ne omekša. Gotovu čorbu zapržite slabijom belom zaprškom. Dodajte iseckanu mirođiju i razmućenu kiselu pavlaku.

Rostovska uha
* 1 kg smuđa
* 800 g krompira
* 1 veza peršuna
* 1 veza mladog luka
* 4 paradajza
* 1 kašika putera
* sok od ½ limuna
* malo mirođije
Ribu očistite i filetirajte, a od ostatka skuvajte riblju čorbu (bujon) i u proceđenom bujonu skuvajte iseckan krompir i luk, a 10-15 minuta pred kraj dodajte filete smuđa i oljušten paradajz. U gotovu čorbu dodajte otopljen puter, sok limuna, mirođiju i peršun. Zasolite i pobiberite.

Vinigret
* 1 kg krompira
* ½ cvekle
* 3 šargarepe
* 3 jaja
* 3 krastavca
* 500 g obarene govedine
* 1 slana haringa
* 1 žumance
* 2 kašike ulja
* 1 kašika senfa
* 1 kašičica šećera
* ½ sirćeta
* malo peršunovog lišća
* malo soli
Skuvajte krompir u ljusci, zatim ga oljuštite i isecite na jednake kockice. Skuvajte i isecite cveklu, 3 šargarepe i 3 jajeta. Očistite i isecite krastavac i meso na kocke. Haringi izvadite kost, isecite je, sve pomešajte i posolite. Ukrasite iseckanim peršunom. Jedno žumance dobro umutite sa 2 kašike ulja i 1 kašikom senfa, dodajte 1 kašičicu šećera i sirće, pa prelite pripremljeno jelo.

Botvinja
* ½ mladog lišća cvekle
* 2 veća sveža krastavca
* 1 veza mladog crnog luka
* ½ mirođije
* 1 kašika senfa
* 5-6 kašika sirćeta
* 300 g ribe (skuvane i očišćene od kostiju)
* so i biber
Lišće cvekle skuvati u slanoj vodi i što sitnije iseckati, kao i mladi luk i krastavac na kocke. Kuvanu i očišćenu ribu iseći na komade. Sve sastojke pomešajte, začinite, pospite iseckanom mirođijom. Služite dobro ohlađeno.

Gruzijska salata “ORLOV”
* 200 g šunke
* 200 g kuvanog belog mesa
* 2 struka celera
* 100 g kockica dinje
* 100 g pečurki
* 300 g artičoke
* 200 g skuvanih i sitno iseckanih špageta
* 1 kašika paradajz pirea
* 3-4 kašike majoneza
* 2 kašike sirćeta
* so i i biber
Meso iseći na trake, lišće celera sitno, pa pomešajte sve to sa špagetima, dinjom, artičokom i iseckanim pečurkama. Napravite preliv od paradajz pirea, majoneza i sirćeta. Salatu posolite i pobiberite, pa dodajte preliv. Pre služenja dobro ohladite.

Pasulj a la Gruzija
* 1 šolja pasulja
* 1 glavica crnog luka
* 500 g oraha
* 1/veza peršuna
* ½ kašičice bibera
* 1 kašičica soli
Potopljen pasulj ostaviti da prenoći. Procediti, pa dodati sitno iseckan luk i skuvati. Procediti, posoliti, pobiberiti i pomešati sa istucanim orasima. Na kraju salatu posuti iseckanim peršunom.
Salata treba da odstoji najmanje 3 sata pre služenja.

S. R.


SADRŽAJ BROJ 55

Bilje

Fitoterapija
Biljem protiv svake boljke...

Mali bolesnici
Zelena prva pomoć.....

Tiroida
Biljni biftek žlezdu čuva...

Kozmetika s dva kraja
Glamur i bez konzervansa...


Zdravlje

Joga masaža
Opuštanje na kvadrat...

Feng šui
Nađite dušu svog dvorišta...

Vino hrana i napitak
Tanjir i čaša ruku pod ruku...

Kvantna medicina
Lečenje i bez lekova...