Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
TV šufnudle i flekice!
Ivana Zarić
Ivana Zarić sa ćerkom

Piše A. Radulović
Put ka zdravom životu i menjanju navika trasirala joj je pre dve godine ćerkica Katarina, pa umesto neurednog života koji su ona i muž vodili, u kući Zarića danas se jede regularno tri puta dnevno, nema više obroka s nogu, ili padanja u nesvest od gladi

U gotovo svim izborima za najsimpatičnije TV lice pominje se ime Ivane Zarić, možda i zato što njenu 15-godišnju voditeljsku karijeru krase širok osmeh, prijatan izgled, osećaj za meru, elokvencija i - vedar duh. Još od malih nogu je na sceni, najpre sa kultnim horom “Kolibri”, pa u Dramskom studiju čuvenog Mike Aleksića. Novinarski put bio je za nju logičan nastavak.
Poslednjih meseci u naše domove dolazi nedeljom, u zabavnom televizijskom šou programu “Suknje i kravate”, a njen privatni “svet” vrti se oko dvogodišnje ćerkice Katarine i supruga Ivana, glumca.

- Najviše na svetu volim da jedem, a definicija vrhunskog provoda za mene je odlazak u kafanu na klopu - objašnjava popularna voditeljka, dodajući da je postala gurman najviše zahvaljujući baki Mariji. - Ona me je podigla. Živela je u centru grada, gde sam išla u školu, a mama i tata radili, pa smo se svi vrteli oko bakinog stana. Celu porodicu držala je na okupu, a mi smo svakodnevno uživali u svežim jelima, salatama... Još se sećam njenih slavonskih specijaliteta, šufnudli, flekica s kupusom…

IZNENAĐENJE
RAČIĆI ILI CRVIĆI?

- Poslednjih godina sam se baš naputovala i gde god da sam išla, jela sam lokalnu hranu. Volim da eksperimentišem, ali sam najneobičnije gastronomsko iskustvo imala zahvaljujući koleginici Miri Adanji Polak koja mi je iz Japana donela neke jako sitne račiće, bar se nadam se su to bili račići, mada su pomalo ličili i na crviće. Njihov miris ne bih ni komentarisala, a bili su i jako slani. Sve sam uspela da pojedem, ali se nisam baš nauživala.

Put ka zdravom životu i menjanju navika trasirala joj je pre dve godine ćerkica Katarina! Umesto neurednog života koji su ona i muž vodili, u kući Zarića danas se jede regularno tri puta dnevno, nema više obroka s nogu, ili padanja u nesvest od gladi, pa obilne večere... Uz ćerku, počeli su da uživaju u čarima prirodno ceđenih sokova s medom. Iako žive na Senjaku, nekada je obožavala da pazari na Kalenić pijaci, koja je njen favorit.

- Tamo ima sve što poželiš i obožavam tu da kupujem, tim pre, jer osećam taj mentalitet i volim da ćaskam sa prodavcima. Jedino mi je žao što mi je ova pijaca podaleko. Tu nalazim posebnu vrstu celera koji ima dugu vodenastu stabljiku, a prirodan miris. Fantastičan je diuretik i kažu da je tajna dobrog izgleda francuskih glumica što svakodnevno jedu supu od celera.
Za razliku od supruga, koji je ljubitelj mesa, Ivana više voli povrće. Jednog leta na Adi Bojani, ipak je punih 17 dana jela samo ribu, a kada joj je na kraju dosadila, posle večere je morala da smaže i jedan biftek. Genetika je, kaže, čudo!

MOJ SAVET
PESNICOM NA KAŠALJ!

- Ako dete muči zreo kašalj, a neće da pije čaj, možete da mu pomognete da se kroz igru reši šlajma. Ovo je efikasan “bakin recept” koji sam čula od jedne prijateljice:
* sedite na stolicu s ispruženim nogama, a dete neka legne na stomak, glavom na dole i dok pevate pesmicu, ili se igrate povijenom pesnicom nežno lupkajte dete po leđima
Ovo će da pokrene šlajm i ubrza čišćenje pluća.

Priznaje, zakleti je obožavalac belog luka i smatra da ga nikada ne može biti previše. Ćerki koja je još mala da bi delila tu ljubav, ovu magičnu biljku podvaljuje u spanaću i kuvanim jelima. Podjednako veruje i u dobrobit koju povrće, posebno cvekla, može da donese za imunitet.
- Protiv stresa, vernog pratioca moje profesije, borim se kako umem i znam. Danas samo žalim što nemam radno vreme od 9 do 5. Uglavnom se dovijam kako da nadomestim tih nekoliko sati koji mi svakodnevno nedostaju. I naravno, uvek zakidam od sebe, pa mi često zafali vremena da odmorim mozak uz dobar film i knjigu. Za vežbanje trenutno nemam dovoljno energije. Sanjam o dobroj masaži, ali idem mnogo ređe nego što bih želela. Uspela sam ovih dana kod kume u salonu “Siti luk” da priuštim sebi, kod nas jedinstven, tretman za relaksaciju - sa kraljevskim bambusom i kuglicama. Počinje pilingom kože, preko jednosatne masaže uljem, do “pil of” maske na bazi lotosa i vodenog ljiljana. Totalno sam se preporodila, posle nežnog kotrljanja bambusovog drveta.
Najviše kupuje medicinsku kozmetiku “Hauška” i “Darfin” . Ti proizvodi nemaju aditive i miris. Telo najčešće neguje Avonovim mlekom. Ne koristi jake i grube preparate, iako se polako bliži četrdesetoj.

- Dok nisam sama probala, nisam verovala koliko je lavanda dobra protiv stresa. Njeno eterično ulje u kupki opušta i smiruje, da se čas posla uspavam.
Slaba tačka joj je grlo, pa ceo život pati od gnojnih angina. Lekari su se dok je bila mala gložili da li da joj operišu krajnike i na kraju su odustali, a ista boljka muči je i dan-danas. Razmišlja da pomoć potraži u homeopatiji, ali zna da je to ozbiljna nauka, pa planira da prvo dobro prouči literaturu i shvati u čemu je poenta takvog lečenja.

- Ceo život patim što sam jedinica, pa se nadam da ćemo uskoro poraditi i na drugom detetu. U detinjstvu sam bila bliska sa dva brata od ujaka, koji su takođe bili jedinci. Nas troje smo bili nerazdvojni u igri.

U trudnoći se ugojila neverovatnih 25 kilograma, pa je ubrzo posle porođaja krenula u akciju. Usvojila je princip da jede po malo, nekoliko puta dnevno, kako bi ubrzala metabolizam.
- Uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem uspela sam da za 7 meseci skinem 17 kilograma, a da ni jednom nisam bila nesrećna i gladna. Nikada ne bih volela sebe da opteretim tom vrstom nervoze koju glad izaziva. Posebno kada vidim neke drugarice, koje su ceo život na dijeti i mrljave po tri lista salate na tanjiru!


Sadržaj:


IVANA ZARIĆ
Moje TV flekice

JELENA ROZGA
Sanjam Beograd više od Pariza!

EKSKLUZIVNO
Jedete li GI

NAUKA POTVRĐUJE
Snovi odaju bolest

CIMET I MED
Slatka lekovita bomba

REIŠI GLJIVA
5 lekara ispod panja

DIMNJAČA
Travka od - žutice

MELEMI ZA USNE
Štit i za poljupce na vetru

DUGOVEČNOST
Soja sos ne broji godine