Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Razbila zablude o trudnoći!
/TRADICIJA/ Zdravstveni bilten poznatih: Anja Suša
Anja Suša

Piše S. Radovanović
Ne prihvatam da mi trudnoća bude jedina preokupacija i radiću do poslednjeg daha, jer mi genetika po ženskoj liniji garantuje dinamičnost i čvrstinu

Mada u poodmakloj trudnoći, mlada pozorišna rediteljka Anja Suša ne posustaje ni na poslovnom planu. Jednostavno ne prihvata da joj tokom trudnoće stomak bude jedina preokupacija i odlučna je da radi do poslednjeg daha “i sve dok je zakon ne otera na bolovanje”. Mada je njen posao veoma dinamičan i složen, srećom nije toliko naporan da bi je omeo u tom naumu. Zato je još u punoj formi i bez većih problema svakodnevno trčkara stepeništem do svoje kancelarije na drugom spratu.

Pomalo u senci uspešne novinarske karijere svoje majke Gordane Suša, kako to kod nas već obično biva, Anja je morala da pronađe sopstveni identitet. Diplomirala je u 22. godini na Beogradskom fakultetu dramskih umetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu, posle čega je usledila godina stručnog usavršavanja u Beču. Aktivno je učestvovala u kreiranju programa Belefa i Bitefa, već punih pet godina je upravnik beogradskog pozorišta `Duško Radović`, a do sada je potpisala 20 režija. Trenutno se igra šest njenih predstava, od kojih je najnovije ostvarenje `El Greko` na sceni zemunskog `Madlenijanuma`, i kao najdraži, “Mali princ” u njenom matičnom pozorištu.

- Kao i u svemu drugom, u trudnoći je važno da osluškujete impulse koje vam organizam šalje - objašnjava Anja svoju vitalnost. - Kad osetim da treba, ja jednostavno stanem. Ovako, hrabro guram dalje i po pet puta dnevno jurcam pešice na drugi sprat i pešačim gradom. U poslednja dva meseca redovno idem na vežbe u studio “Maja” na program psihofizičke pripreme trudnica.Tamo dobijem i detaljne odgovore na brojna pitanja, mada sam u ovim godinama poprilično informisana. Jer, koliko god da izbegavate knjige o trudnoći i deci, one ne izbegavaju vas! Stalno ih dobijate na poklon, pozajmicu, ili vam ih dobronamerno preporučuju. Tako sam detaljno i štreberski proučila sve što na tu temu može da se nađe na našem tržištu i šire.

ČOKOLADA
SLATKA SREĆA

- U trudnoći imam povećanu potrebu za čokoladom, ali je često zavaram većim količinama voća. Čokoladi popustim jedino zbog toga što sam pročitala da sadrži seratonin, koji čini da se majka i beba osećaju srećnije.

Otrkiva da joj nisu sve baš prijale, jer većina sadrži obilje medicinskih podataka koji trudnicu samo zbunjuju. Od toga je bezrazložno hvata panika, pošto postoje mnoge nijanse u pratećim simptomima tako da ih je teško prepoznati i razlikovati. Zato Anja ove knjige prihvata s rezervom i selektivno.

- Najbolja koju sam pročitala je knjiga američke spisateljice Naomi Volf `Zablude o trudnoći`, koja u stvari polemiše sa većinom drugih sličnih izdanja namenjenih trudnicama. Ja sam se sa njom najviše identifikovala. Dobila sam je od prijateljice Sare, Amerikanke koja će se sticajem okolnosti uskoro porodititi u Beogradu.

Anja je svesna koliko je u svemu važna genetika. Uzda se u dinamičnost i čvrstinu njene majke Gordane i bake Radojke. A slične osobine prepoznaje i kod svoje tri godine mlađe sestre Vane.
- Od početka, Bogu hvala, imam laganu trudnoću, bez mučnine i sličnih tegoba. Jedino mi se promenio stepen osetljivosti na mirise, zbog čega ne koristim parfeme i smetaju mi tuđi. Ni kafu ne mogu da pijem. Malo su se i ukusi promenili, pa mi ne prijaju neka jela koja sam pre trudnoće volela. A fizički sam više nego aktivna i mnogo pešačim. Živimo u samom centru, u Cvijićevoj ulici, tu mi je i pozorište, a i mama koja je preuzela obavezu da kuva u toku moje trudnoće. Gotovo nikad ne koristim prevoz.

NAPICI
ČAJ ALI NE IZ KESICE

- Pijem dosta tečnosti, najviše vode i čaja, ali ne onog iz filter kesica, jer to nije isto. Najviše kamilicu i nanu, japanske sorte čaja banču i kukiču, ili čaj od ječma, bez ikakvih dodataka i zaslađivača. Retko popijem po neki sok, koka kolu, ili crno vino, ali u trudnoći više ništa od alkohola i gaziranih napitaka.

Anja je bila veoma samostalna devojka, a onda je pre tri godine usledila godina, kako kaže, bračne probe, pa venčanje. Njen suprug Dejan Sretenović je istoričar umetnosti i ima gotovo podudarne stavove oko većine bračnih i životnih pitanja. Malo polemišu jedino oko detetovog imena:
- Po intuiciji sam osetila da nosim dečaka, a kasnije je to potvrđeno i na ultrazvuku. Onda smo počeli da razmišljamo kako će da se zove, jer to ima veze s njegovim kasnijim životom. Ja sam htela da odmah odlučimo, a Dejan misli da treba prvo videti bebu. Koje god smo do sada ime smislili, povezali smo ga sa nekim ko nam se ne dopada, pa smo za sada odustali od tog zadatka. Znamo samo da će da bude kratko, zbog dugačkog prezimena Sretenović. Što se porođaja tiče, hteli bismo da sve bude prirodno, tako da otpada carski rez iz nekog mog komfora. Imamo plan da Dejan prisustvuje porođaju i da ja dobijem epiduralnu anesteziju.
Dobra genetika i umerenost u jelu i do sada su joj pomogli da nema oscilacije u kilaži. U trudnoći je, ipak, nabacila 16 kilograma, od čega samo u januaru punih 5. Ne želi zbog toga da se odriče hrane. Hedonista je, posebno u trudnoći, i misli da treba ugađati sebi, sve dok to nekog drugog ne ugrožava.

VEŽBE
JOGA I MASAŽA ZA LENJE

- Od pre par godina idem i na jogu, ali moram da priznam da baš nisam redovna, posebno od kada sam prošle godine provela mesec dana u njenoj postojbini i videla kako to stvarno izgleda. Nažalost, kod nas je to još drugačije, a ja sam malo lenja da sama vežbam u kući. Dejan i ja smo probali i ajuverda masažu, koju u šali zovu `joga za lenje`, a ja sam išla i na njihove masaže za lepotu, koje su mi se izuzetno dopale.



EKSKLUZIVNO
Lek protiv raka dojke
Bolest ugašena u ćeliji!


TEMA BROJA
Kantarion: Sinonimn lekovitog bilja

SUPLEMENTI SA DVA LICA
Dubleri u opasnoj roli zdravlja

LEKOVITI KVASAC
Zamesite recept zdravlja

FITO APOTEKA
Lekoviti vesnici proleća

SAPUNJAČA
Crvena šlajer trava gasi kašalj

ZBOGOM PUŠENJE
Kako pobeći od nikotina?

UKUSI LEČE
Stetoskop na vrhu jezika

ŽENSKE TEGOBE
Kašikom oteran PMS

URINARNE INFEKCIJE
Rogato sunce krije upale

VREME JE ZA SREMUŠ
Divlji luk čiste krvi!

VOĆNE POSLASTICE
Slatkiši da želja mine

PRIRODNI LIFTING
Umijte telo voćem

DAROVI PRIRODE
Ni dan bez zelenog čaja!