Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Ni dan bez zelenog čaja!
Darovi prirode
Piše D. M.
Novija istraživanja su potvrdila da zeleni čaj (Camellis sinensis) ima antikancerogene osobine, da pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, a preporučuje se i kao prevencija za osteoporozu

Prošlo je više od 5000 godina od kada su Kinezi otkrili lekovite osobine lista i cveta grmolike zimzelene biljke (Camellis sinensis), pa otud i stara kineska poslovica da je “bolje 3 dana bez hrane, nego 1 bez čaja”. Pre nešto više od hiljadu godina tradicija ispijanja ovog napitka proširila se i na Evropu.

ZELENI ČAJ
/za 2 šoljice/

- 2 šoljice vode
- 3 kašičice zelenog čaja
Zagrejte vodu (ne da proključa), dodajte čaj, poklopite posudu, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji 2-3 minuta. Sipajte u čajnik i sačekajte da se prohladi. Možete da ga pijete dok je mlak, ili kad se potpuno ohladi.

Ako zanemarimo vodu neophodnu za opstanak, čaj je danas najčešće korišćeni napitak širom zemljine kugle. Među najlekovitije svrstava se zeleni čaj koji je za razliku od crnog, koji je prava kofeinska bomba (100 mg u 1 šolji), mnogo blaži (samo 20-40 mg).
Zeleni i crni čaj se prave od iste biljke, međutim, različita je tehnologija pripreme. Dok se listovi crnog čaja najpre suše, pa ostavljaju da fermentišu, listovi zelenog se zagrevaju još dok su sveži i na taj način zadržavaju više lekovitih supstanci. U Japanu se sveže lišće zagreva na pari, dok se u Kini zagreva na suvo, a posle toga se u obe zemlje listovi suše, presuje i sortiraju prema veličini i izgledu.

ZLATNA PRAVILA

- da biste ublažili gorak ukus zelenog čaja, ili eventualne stomačne smetnje koje neki osećaju dok ga piju, možete da ga pomešate sa drugim aromatičnim biljem (na primer beli, ili crni slez)
- zeleni čaj se ne preporučuje u slučajevima alergije na kofein, žučnih bolesti, epilepsije, nesanice, a ne bi trebalo da ga piju ni trudnice, dojilje i deca
- zeleni čaj trebalo bi da se pije mlak (NE vruć)

Zbog čega je zeleni čaj lekovit?
Mnoga naučna istraživanja su potvrdila da lekovitost ove biljke proizilazi od obilja mineralnih soli koje krepe i vraćaju snagu. Pored toga fluor iz zelenog čaja štiti od karijesa, dok ga kalijum čini odličnim sredstvom za izbacivanje tečnosti iz organizma. Zeleni čaj obiluje i antioksidansima, vitaminima, a naročito vitaminom E, koji usporava starenje. Novija istraživanja su potvrdila da zeleni čaj ima antikancerogene osobine, da pomaže u slučaju kardiovaskularnih oboljenja, a preporučuje se i kao prevencija za osteoporozu. Zeleni čaj se pokazao kao oprobano sredstvo za jačanje imuniteta (posebno efikasan u slučaju infekcija) i, za razliku od crnog koji ima više teina, ne deluje razdražujuće.


EKSKLUZIVNO
Lek protiv raka dojke
Bolest ugašena u ćeliji!


TEMA BROJA
Kantarion: Sinonimn lekovitog bilja

SUPLEMENTI SA DVA LICA
Dubleri u opasnoj roli zdravlja

LEKOVITI KVASAC
Zamesite recept zdravlja

FITO APOTEKA
Lekoviti vesnici proleća

SAPUNJAČA
Crvena šlajer trava gasi kašalj

ZBOGOM PUŠENJE
Kako pobeći od nikotina?

UKUSI LEČE
Stetoskop na vrhu jezika

ŽENSKE TEGOBE
Kašikom oteran PMS

URINARNE INFEKCIJE
Rogato sunce krije upale

VREME JE ZA SREMUŠ
Divlji luk čiste krvi!

VOĆNE POSLASTICE
Slatkiši da želja mine

PRIRODNI LIFTING
Umijte telo voćem

DAROVI PRIRODE
Ni dan bez zelenog čaja!