Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Raspoloženje u senci planeta
/Astromedicina/ Pomračenje Sunca i Meseca
Piše Jasminka Holclajtner
Smatra se da pomračenje Meseca posebno ne bi trebalo da gledaju žene, jer donosi tugu i probleme sa decom, majkom, ili sestrom, smanjuje plodnost, stvara probleme u trudnoći i izaziva hormonski disbalans...

Svake godine se u proseku dogode po dva pomračenja Sunca i isto toliko Meseca i, u zavisnosti od toga da li su totalna, ili delimična, ona utiču na fizičko i mentalno zdravlje. Pritom je izuzetno važno da li su pomračenja vidljiva, ili ne na prostoru na kojem živimo, jer od toga zavisi i intenzitet njihovog uticaja.

Za razliku od pomračenja Meseca koje više deluje na pojedince, pomračenje Sunca ima mnogo više uticaja na političke događaje u zemljama u kojima je vidljivo.
Prvo ovogodišnje delimično pomračenje Sunca bilo je u znaku Riba (18. marta) i videlo se u istočnom delu Azije i na Aljasci, a drugo, takođe delimično, biće 11. septembra u znaku Device. Videće ga u delovima Južne Amerike i na južnom Atlantiku, pa su u tim regionima mogući politički potresi. Zbog toga ne bi bilo mudro u vreme pomračenja, kao ni desetak dana pre i kasnije, da se tamo putuje.

Kako su ovogodišnja pomračenja Meseca u znaku Riba i Device (3. marta i 28. avgusta) rođeni u ovim znakovima će to posebno da osete, ali će i ostali biti nervozniji nego obično.
Pravilo je da ne treba gledati u pomračeno Sunce, jer zbog toga slabe vitalna sila i životni optimizam, mogu da obole oči i srce, a kod nekih naroda se misli da to izaziva bolest kod muških članova porodice. Pomračenje Meseca ne bi trebalo da gledaju ni žene, ni muškarci. Žene posebno, jer se misli da donosi tugu i probleme sa decom, majkom, ili sestrom, smanjuje plodnost, stvara probleme u trudnoći, hormonski disbalans... Gledanje u pomračen mesec zabranjuje se i trudnicama, devojkama i deci, jer se veruje da će to da im naruši zdravlje. Muškarac koji gleda u pomračen Mesec može da ima problema sa ženama, ili da uđe u problematičnu vezu.



POMRAĆENJE MESECA
Svakom po neki problem


Kako će pomračenja meseca u 2007. godini uticati na predstavnike različitih horoskoh znakova?
Ovan će da oseća emotivnu nesigurnost, biće nervozan zbog loše komunikacije sa saradnicima, imaće psihosomatske probleme vezane za želudac i žuč, biće sklon ekscentričnom ponašanju, patiće od nesanice, osetiće potrebu da promeni posao, imaće kreativne ideje i želju da ih što pre realizuje, biće sumnjičav i intuitivan.
Bik će biti razočaran u neke prijatelje, imaće izraženu potrebu za ljubavlju i da se literarno izrazi, tražiće utehu u društvu bliskih, ali će biti razdražljiv i sklon raspravama i osećati bolove u nogama zbog upale vena i tetiva.
Blizanci će osećati pritisak porodice i šefova, ali će imati i potrebu da se suprodstave, smenjivaće im se svađalačke, kao i faze nesigurnosti i depresije, poželeće da promene mesto boravka, ili da renoviraju stan i brinuće za finansije.
Rak će žudeti za putovanjima, tražiće srodne duše, biće prenaglašeno romantičan, idealizovaće partnere i saradnike, imaće mogućnost da postigne uspeh u umetnosti, posebno na filmu, književnosti i muzici, ali su moguće i povrede u saobraćaju.
Lav će zbog prevelikih ambicija osetiti udar na nervni sistem, tenzija će da se locira u grudnom košu i srcu i manifestovaće se u vidu halucinacija, noćnih mora i skoka pritiska, a preterano uživanje u hrani predstavnicima ovog znaka doneće višak kilograma.
Devica će pretarno da brine o zdravlju najbližih i zbog toga će da joj skoči pritisak, biće depresivna, sklona predimenzioniranju svakodnevnih problema, imaće nesuglasice sa partnerom, a kada je zdravlje u pitanju i želudačne probleme.
Vaga će imati problem sa zadržavanjem vode u organizmu, biće nezadovoljna i to će da izražava obilnim obrocima, posebno slatkiša, i količinama pića, nerealno će da sagledava lične probleme i biće preoseljiva na kritiku ljubavnog partnera.
Škorpija će imati osećaj da okolina ne odgovara adekvatno na njene dobre namere, doživeće neuzvraćenu ljubav, ili prijateljstvo, što će da izazove tugu. Romantične težnje i zaljubljenost izazvaće strah za opstanak, a mogući su i gubici u igarama na sreću.
Strelac može da doživi krah u privatnom biznisu, što će da izazove razočarenje i nervozu, moguća su i rizična partnerstva vezana za nekretnine, ili u odnosima sa strancima. Veće količine gaziranih pića mogu da izazovu pokretanje peska i kamena u žuči.
Jarac će da oseti nervnu iscrpljenost zbog preteranog rada, a posebno ako je zaposlen u medijima, ili u sferi umetnosti. Imaće problema sa grlom, u komunikaciji sa saradncima, biće rasejan i trebalo bi da se pazi u saobraćaju.
Vodolija će da uđe u rizične finansijske transakcije sa neizvesnim ishodom što će da prouzrokuje nesanicu, imaće lošu komunikaciju sa ženama, posebno na poslu, biće razdražljiva zbog lošeg varenja i obrnuto, a mogući su i bolovi u nogama, kao i povrede na radu.
Ribe će imati problema sa decom, mogući su hormonski disbalansi, emotivne krize, malodušnost, strah od samoće, kao i preterana briga za partnera i njegovo zdravlje.


POMRAĆENJE SUNCA
Preterivanja i scene


Ove godine će pomračenje Sunca manje uticati na stanovnike Evrope, ali ipak:
Ovan će biti osetljiv na kritke, netrpeljiv prema konkurenciji, a posebno prema autoritativnim ženama.
Bik će raskinuti neka prijateljstava, vodiće rasprave sa mladima, i, ako se bavi politikom, napraviće pogrešne poteze.
Blizanci će preterano da se angažuju na poslu što će da prouzrokuje sukobe u porodici, sa autoritetima i roditeljima.
Rak će da pogorša odnose sa rođacima, braćom i sestrama i doživeće neprijatnost na putovanju.
Lav će biti izuzetno ponosan, imaće naglašenu potreba za dominacjom u ljubavi i praviće ljubomorne scene. Stalno će da mu nedostaje novac.
Devica će imati izražen osećaj odbačenosti, usamljenosti i biće malodušan.
Vaga će biti preterano ambiciozna, želeće da se sveti i osetiće nervne krize i iscrpljenost, a imaće i tajne neprijatelje.
Škorpija će pokušati da se pomiri sa prijateljima, ali će to da izazove razočarenje, preterano će brinuti o deci i doći će u konflikt zbog neslaganja sa autoritativnim članom porodice.
Strelac će da doživi razdor u porodici, brinuće za zdravlje roditelja, raspravljaće se sa šefovima i imaće neispunjene ambicije.
Jarac će da doživi veliki stres, nervna napetost će da se locira u predelu srca i pleksus solarisa, a velike ambicije jarca dovešće do iscrpljenosti.
Vodolija neće moći da sakrije netrpeljivost prema bliskim saradnicima, donosiće ishitrene odluke u vezi sa novcem i uzimanjem kredita, a ljubomora će da prouzrokuje rasprave.
Ribe će biti nezaodovoljne svojim statusom i hroničnom nestašicom novca i osećaće stalnu zebnju kad je u pitanju finansijska sigurnost.


EKSKLUZIVNO
Lek protiv raka dojke
Bolest ugašena u ćeliji!


TEMA BROJA
Kantarion: Sinonimn lekovitog bilja

SUPLEMENTI SA DVA LICA
Dubleri u opasnoj roli zdravlja

LEKOVITI KVASAC
Zamesite recept zdravlja

FITO APOTEKA
Lekoviti vesnici proleća

SAPUNJAČA
Crvena šlajer trava gasi kašalj

ZBOGOM PUŠENJE
Kako pobeći od nikotina?

UKUSI LEČE
Stetoskop na vrhu jezika

ŽENSKE TEGOBE
Kašikom oteran PMS

URINARNE INFEKCIJE
Rogato sunce krije upale

VREME JE ZA SREMUŠ
Divlji luk čiste krvi!

VOĆNE POSLASTICE
Slatkiši da želja mine

PRIRODNI LIFTING
Umijte telo voćem

DAROVI PRIRODE
Ni dan bez zelenog čaja!