Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vene pune istorije zdravlja!
Zdravstveni bilten poznatih: Aleksandar Timofejev
Aleksandar Timofejev sa decom

Piše A. Radulović
Računajući na postojanost mađarskih predaka, po babinoj strani, i na genetiku donskih Kozaka, po dedinoj o bolesti misli toliko da decu redovno vodi kod pedijatra, a svoje srce jednom godišnje pita za zdravlje

Jedući brzu hranu tokom samo dva meseca novinarskog angažmana u Kanadi nabacio 10 instant kilograma, od kojih većinu i danas vuče za sobom kao uspomenu na “gastajbarterske dane”

Nisu retki novinari koji godinama uspevaju da opstanu u složenom poslu, ali je malo onih kojima je kao Aleksandru Timofejevu pošlo za rukom da i posle dve decenije takve bitke puca od zdravlja, tako da nema ni zdravstaveni karton kod lekara! Od prvih novinarskih koraka u Studiju B, do 12 godina vernosti TV B92, kao autor, urednik i voditelj potpisao je nekoliko stotina radio i TV emisija. Još nam s vrata svog stana u Novom Beogradu kaže kako on, eto, nema šta mnogo da priča, jer su srećom zdravi i on, i njegova supruga Nada, i ćerke Asja (3) i desetomesečna Ženja!

- Osim odlaska kod pedijatra, lekare i ne posećujemo - kaže Timofejev na početku razgovora. - Još otkako sam se zaposlio, nisam bio ni dan na bolovanju! Dešavalo se da u hodu odležim kakvu prehladu, pa punom parom nazad na posao. Imam dosta drugara koji su lekari, pa od njih tražim savet kad zatreba, ali ih srećom mnogo više jurim za druge, nego za sebe.

Kad je o zdravlju reč, pomalo se uzda i u dugovečnost svojih predaka. Mađarica po nacionalnosti, baka Etel je doživela 86 leta, kao i deda Andrej, koji je bio donski Kozak. Otac Đorđe je, na žalost, umro u 75. godini, jer je bio srčani bolesnik, ali zato mama Mirjana gura 80. i još trčkara za unukama. Aleksandar se trudi da bar jednom godišnje proveri svoje srce i krvne sudove. I to je sve!

Timofejevi se još pomalo kuće, sređujući stan u koji su doselili pre tri meseca iz Zemun polja. Igrom slučaja, blizu su terena na kojima Aleksandar već punih 10 godina rekreativno igra tenis. Beli sport je njegova velika ljubav, iako voli razne sportove, a u mladosti je trenirao plivanje, vaterpolo, jedno vreme bio je i fudbalski golman.

- Dok smo živeli u Zemun polju, jednom sam se biciklom odvezao do centra grada. Bilo je to divno iskustvo. Porodično smo nabavili bicikle, ali ne stižemo redovno da vozimo. Voleo bih da se malo više bavim sportom, ali prosto ne mogu da se nateram. Kad malo bolje razmislim, teretana mi baš i ne treba, jer ćerkica Asja već ima gotovo 20 kilograma, pa mi nošenje dođe kao neka vrsta vežbe. Treba imati dobru kondiciju, da bi se ispratio njihov ritam.

CIGARETE
ŠKOLSKI POROK

- Počeo sam da pušim još u sedmom razredu osnovne škole, uglavnom zbog neuzvraćene ljubavi - šeretski se priseća Aleksandar. - Onda sam godinama pušio dnevno jednu, do dve kutije, ali sam od nedavno počeo popstepeno da smanjujem i gotovo da sam cigaretama rekao zbogom. Sada sam već u fazi da pušim samo jednu cigaretu na nekoliko dana. Čini mi se da sam prvi slučaj, da organizam sam prestane da traži nikotin. Jednostavno, moje telo je tako rešilo! A moja supruga Nada je bacila cigarete čim je ugledala pozitivan test na trudnoću i više nikada nije zapalila.

Na hranu, generalno, ne obraća mnogo pažnje. Kaže da mu to nije ni među pet prvih stvari o kojima razmišlja tokom dana, iako bi se po njegovim kilogramima moglo pomisliti kako je pravi gurman.

- Nekako se za mene sve lepi, mada mi uopšte nije važno šta jedem. Da me neko pita šta bih za ručak, ne znam šta bih odgovorio. Veliki šok sam doživeo kada sam 1995. godine, u vreme kada sam nekoliko meseci kao urednik našeg iseljeničkog časopisa “Novine” boravio u Kanadi, za nepuna dva meseca iz čista mira nabacio 10 kilograma! Nisam preterivao s hranom, ali smo uglavnom jeli brzu hranu, koja užasno utiče na liniju.

Čim se probudi, popije dve vezane nes kafe, a ponekad popodne doda još jednu, tako da se, manje više, ne uklapa u sterotip o novinarima kojima je šoljica crnog napitka stalno u rukama. A supruga mu je, dodaje, s pravom uvela običaj da pre kafe - doručkuje! Još kao student, daleko od rodne Kikinde i mamine kuhinje, naučio je da kuva, ali je, ipak, kecelju prepustio ženi Nadi.
- Trudim se da jedemo zdravo, te sam skoro potpuno izbacila prženje hrane, što znači, nema pohovanja i prženih krompira sem kada smo na ručku kod jedne od naših baka - objašnjava nam Nada. - Em nije zdravo, em cela kuća i ukućani počnu da mirišu kao tiganj. Pošto volim da eksperimentišem, spremam obično jela nastala kombinacijom različitih kuhinja. Najčešće na maslinovom ulju razno povrće sa mesom i bez njega, uz dodadak testenine, pirinča, ili zapečeno u rerni kao musaka. Obožavamo svežu zelenu salatu, uz dodatak sitno seckanog paradajza, krastavca, maslina i kukuruza, koja odlično ide uz ribu i roštilj.

MUZIKA
NOVI RANDEVU

U mladosti Aleksandar je bio član čuvene andergraund grupe S.T.R.A.H. koja je krajem 80. žarila i palila beogradskom muzičkom scenom. U potrazi za ovom starom i nikad ne preboljenom ljubavi i izuzetnom antistres terapijom, i danas često sa nekadašnjim frontmenom Sašom Žikićem, razgovara o mogućnosti da se grupa ponovo okupi.

Aleksandar nema običaj da uzima veštačke preparate, osim što pije vitamin C. Deca svakodnevno uzimaju propolis, a umesto belog jedu isključivo žuti šećer, ili med. Zbog stresnog posla, oduvek se trudio da pronađe ventil, kako bi sačuvao fizičko i mentalno zdravlje. U 38. kada je posle godina čekanja da se u zemlji promeni vlast, konačno dobio dete, shvatio je da sve dotadašnje antistres metode nisu bolje od uživanja sa Asjom i Ženjom! Dok nam otkriva svoju metodu njegove mezimice pentraju mu se po glavi:
- Kad nervozan dođem s posla i skoro da bih “ujedao”, jednostavno uključim svoj sistem samoodbrane - uzmem decu u krilo, ili uhvatim za ruku, pa u šetnju. Tako zaboravim sve probleme i oteram negativne misli! Čak kad smo kupovali stan, gledali smo da bude blizu reke, jer su nam Sava i Dunav omiljena mesta za šetnju. Voda me izuzetno smiruje.


Sadržaj:

EKSKLUZIVNO
USA dijeta
3 kg za 5 dana!

GORDANA STRAJIN
MIS poliglota i polisportista

ALEKSANDAR TIMOFEJEV
Vene pune istorije

BILJANA RISTIĆ
Novi brak i novi početak

LEPOTA BEZ HEMIJE
Napravite svoju pomadu

Beli luk u tabletama?
Bez mirisa NE LEČI!

Biljne masnoće
6 uljnih favorita zdravlja

TEMA BROJA
Alergije: Uzbuna zbog uljeza

Samodijagnostika
Na noktima zdravlje piše

Nervoza i energija
Izbacite stres iz tanjira...

Mladi i sport
Asovi iz bakine kuhinje...

U susret suncu
Zraci po koži pišu