Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Kaža o visprenom čobaninu
/Ekologija/ Divna plava planeta
Piše Ljubivoje Ršumović

Pre dve hiljade godina u Gornjoj Meziji su bili na snazi strogi zakoni. Po jednome od njih niko nije smeo ukrasti Mesec sa neba. Ako bi se neko usudio da to uradi bio bi kažnjen najstrožom kaznom. Kazna je mogla biti poništena samo ako bi osuđenik odgonetnuo zagonetku koju bi mu pred smrt zadao strogi sudija Svrz.

Svega toga nije bio svestan mladi, radoznali čobanin Vlak, koji je čuvao svoje stado na najvišoj planini. Iz večeri u veče Vlak je odlazio na najviši vrh planine, i peo se na najviše drvo prežajući Mesec. Birao je noći kada je Mesec bio pun i bogat.

Jedne noći mladi Vlak je uspeo: uhvatio je Mesec i sakrio ga u veliku bukovu škrinju. Međutim, krađa je ubrzo otkrivena, Mesec je vraćen na nebo, a radoznali čobanin je izveden pred sud. Sudija Svrz je voleo da se o njemu misli da je strog, ali plemenit. Uvažio je kao olakšavajuću okolnost to što je Mesec vraćen neokrnjen, pa je dao Vlaku prividnu šansu za spas. Zadao mu je nerešiv zadatak: stavio je ispred njega opasač od ovčije kože, četku i tečno zlato u činiji, i rekao:

- Tako mi časti pravednika, koju imam, i ne želim da izgubim, bićeš slobodan, dečače, ako ovaj kaiš za Mesečevu nevestu Danicu pozlatiš sa obe strane, jednim potezom ove četke, ali pritom ne smeš preći četkom preko ruba kaiša ni sa gornje ni sa donje strane, niti sa krajeva! Uradi!

Vlak se zagleda u kaiš, spreman da kaže da je to nemoguće! Ali, pre nego što je otvorio usta, javi mu se Gara, njegova miljenica, ovčica:

- Ne tuguj, taj kaiš je od moje kože! Noćas su i mene kaznili! Uzmi kaiš, usuči ga jednom, pa krajeve spoji i zaši oputom...

Vlak sve to uradi, a zatim uze četku, umoči je u tečno zlato, i jednim potezom pozlati kaiš sa obe strane, a da pritom nije prelazio četkom preko ruba kaiša ni sa gornje ni sa donje strane, niti sa krajeva!

Kada to vide, sudija Svrz pozelene, skide svečanu sudijsku kapu, lupi je o zemlju, čestita mladom čobaninu i reče:
- Očigledno, odrasli nisu dorasli da sude deci!

BUDUĆNOST SVETA

Deca iz gradova, deca iz sela,
Crvena, žuta, crna i bela,

Sve devojčice i momci garavi,
Raznih jezika i raznih naravi,

Imaju pravo na život i nadu,
Da rastu u miru, sreći i radu!

Deca bogata, deca sirota,
Nemirna, mirna, puna života,

Nevina bića, radosna, živa,
I bez iskustva, i nikom kriva,

I radoznala, tiha, sanjiva,
Od drugih zavisna, vrlo ranjiva,

Deca sita i deca gladna,
Deca paradna i deca radna,

Sva deca kojoj nepravda smeta -
Naša su deca, budućnost sveta!



               



/Zeleni info/


Jača živce i vene
I osvežava i - leči! To slobodno može da se kaže za šljivu! Jer, ova voćka obiluje supstancama koje pre svega neutrališu destruktivne slobodne radikale u organizmu. Dokazano je, takođe, da prunus domestica, kako šljivu zovu botaničari, održava strukturu lipida u organizmu i na taj način čuva moždane membrane, neurone, ali i jača zidove krvnih sudova. Neke studije su pokazale da šljiva pospešuje apsorpciju gvožđa jer obiluje vitaminom C.

Maslina blokira HIV
Za kiselinu koje najviše ima u kožici masline od ranije se zna da je izuzetan antioksidans i antikancerogen i da pomaže u slučaju infekcija prouzrokovanih parazitima. A, novija istraživanja španskih naučnika potvrdila su da to jedinjenje i blokira virus HIV u zaraženoj ćeliji i onemogućava da se proširi telom.

Super seme
Drevne Inke smatrale su da je seme biljke kvinoje (Chenopodium quinoa wild) sveta hrana i da daje snagu i jača izdržljivost ratnika. I, nisu bili daleko od istine, jer su novija istraživanja potvrdila da je reč o namirnici izuzetnih vrednosti. Povoljan odnos masti u ovom semenu je blagotvoran za obolele od srca i krvih sudova, a dodatni aduti su i bogatstvo vlaknima, vitaminom E i magnezijom. Kvinoja obezbeđuje i izuzetnu antioksidativnu zaštitu jer sadrži značajne količine mangana i bakra, dok vitamin B2 može da pomogne onima koje pate od migrena.

Lek iz bašte
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima izuzetno popularna baštenska biljka ladolež (Convolvulus soepium) i lekovit. Koristi se kod tegoba sa žučnom kesom, jetrom, reumom, ali i kad zaboli zub.
* 1 kašiku suve biljke poparite sa 3 dl vrele vode, procedite i pijte po potrebi.

LIČNA KARTA
PRAZILUK


u 100 g
- 61 kalorija
- 81 g vode
- 14,1 g ugljenih hidrata
- 1,5 g belančevina
- 180 mg kalijuma
- 59 mg kalcijuma
- 35 mg fosfora
- 28 mg magnezijuma
- 20 mg natrijuma
-12 mg vitamina C
- 2 mg gvožđa