Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Na čaju sa... Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!
Vera Čukić

Piše Daniela Mitrović

Sa poznatom glumicom Verom Čukić ispili smo čaj u prijatnoj atmosferi bašte jednog od brojnih restorana u samom centru Beograda. Ako ste je kao mi zapamtili kao vatrenu crnku, verovatno bi mogla da vas prijatno iznenadi u ulozi suptilne plavuše. Objašnjava da se ni sama još nije sasvim navikla na novi izgled, mada ga neguje punih deset godina.

Sa setom i ponosom iz tašne vadi knjigu plavih korica, zvučnog naslova „Perle od vode“, koju je objavila pre nešto više od pola godine. Uz žubor nemirne vode u baštenskoj fontani započinje priču o sebi, svom radu, životu, navikama i planovima.

- Ujutru kada ustanem, prvo stavim vodu za čaj – kaže kao za sebe Vera Čukić. - Obično čitava porodica pije čaj od mešavine kamilice i nane. S pola litra vrele vode prelije se jedna kesica čaja od kamilice i kesica čaja od nane, ostavi 3 minuta i pije na prazan stomak. Od nedavno pijemo i čaj od brusnice. Odlična je za stomak i mokraćne puteve. Ponekad, ali retko, pijemo engleski, ili ruski čaj, a zeleni kao jak diuretik. U toku dana volim da pijem ceđene sokove, najčešće od pomoranđže, a kafu samo po malo dva puta na dan.


TRADICIJA
Intelektualci bez dijete

- U mojoj porodici su svi intelektualci u više generacija. Deda Ivan Čukić je iz plemena Vasojevići i bio je načelnik Beranskog sreza, iako bogoslov. Tatina mama, baka Darinka bila je prva školovana učiteljica u Crnoj Gori. Majka Kosara umrla je kada je Vera imala 22 godine. Još se seća ukusa iz rane mladosti. Majka i tetka Draginja bile su izvrsne kuvarice. Od njih je učila da kuva domaća srpska jela, kao i od domaćica koje su joj kasnije pomagle u kući.
- Sada retko kuvam, ali kada to činim, koristim mnogo začina. Najmanje so, a mnogo bosiljka, majčine dušice, korijandera... Volim da pripremam pečenje sa ruzmarinom, mada najčešće jedem ribu i plodove mora, uz dosta voća i povrća, ali nikada da se prejedem. Samo slušam unutrašnji časovnik. Ne pijem i ne pušim, tek ponekad čašu crnog vina. I nikada nisam držala dijetu.

Dok skida njene velike plave naočare za sunce, nastavlja priču o svom odnosu prema prirodi. Hvali se kako je njena terasa prepuna cveća, a da kod kuće u Grockoj gaji predivne ruže, koje su njena tajna ljubav. Tu ima više od sedamdeset vrsta bilja i drveća. Priznaje da se sa prirodom prvi put srela kada su ona i njen muž Gordan kupili plac za vikendicu, jer je oduvek bila razmaženo gradsko dete, rođeno u asfaltu Knez Mihailove ulice u Beogradu.

- Od kozmetičkih preparata upotrebljavam hidrantne sapune i toplu vodu za skidanje šminke, pa i one teške pozorišne. Kada mi lice zatraži pojačanu negu, stavljam jake hidratantne i masne kreme. Često koristim “pantenol” koji kupujem u apoteci.

Nikada nije išla kod kozmetičara, mada kao glumica koristi dosta šminke. I u poodmaklim godinama, zadovoljna je kvalitetom svoje kože. Ne ide na masaže, već kondiciju održava svakodnevnim dugim šetnjama Kalemegdanom. Za vitku figuru zahvalna je genetici i tim upornim šetnjama.

Preko brata Vladimira koji godinama radi u Turskoj, upoznala je i tursku kuhinju. Posebno joj se dopao njihov specijalitet od ribe koja se čuva u komadu soli, koji se razbija čekićekm pred gostima. A tu su i drugi specijaliteti, poput ribe u mleku.

- Kada me nešto zaboli, odmah trčim kod lekara i ne dozvoljavam da bolest uzme maha. Jednom godišnje idem na redovne kontrole kod ginekologa, a zubara posećujem svaka tri meseca. Protivnik sam plastičnih operacija. Drugo je ako se radi o neophodnim zdravstvenim intervencijama.
Pije mnogo čajeva i prirodnih sokova, spava 8 do 9 sati u komadu i ne ostaje budna do kasno u noć. Dešavalo se ranije da padne u nesvest od posla. Radila je i po 16 sati dnevno. Sada je drugačije. Ima vremena i da piše. Na početku njenog romana „Perle od vode“ govori o indijskom plemenu Hoti u čijem rečniku ne postoje pojmovi za prošlost i budućnost, samo sadašnjost. Veruje da prošlost određuje našu sadašnjost, a da zajedno grade budućnost.

RECEPT PLUS

Pečeno povrće
* na malo ulja propržiti povrće koje imate u kući, dodati semenke borovih šišarika, badem i malo oraha, jabuku, beli i crni luk, malo bibera, bosiljka, alave paprike i nekoliko listova slanine, sve dobro izmešati i prekriti kačkavaljem, pa peći u rerni oko 25 minuta

Jednostavan kolač
- 3 šolje ulja
- 3 šolje mleka
- 7 šolja brašna
- 3 šolje šećera
- 3 jajeta
Sve izmešati i dodati ½ kg kajsija, dobro izmešati i sipati u podmazan pleh, pa peći oko 40 minuta na 200 stepeni.



Izbor iz sadržaja:

Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja

Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!

Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!

Naučna senzacija
Med topi kilograme !

Tajna vitamina B 17
Koštica kajsije ubija rak

Dionisov grm
Leče i voda i prah vinove loze

Masažom protiv dijabetesa
Blagi dodir vlaži usta

Razrokost
Izravnajte svoje ogledalo

Kafa
Crni merak u dvoje

Zdrava zimnica
Napravite džem sa lekovitim biljem

Polne bolesti
Higijena zdravlje čuva