Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Lepa uz džezersajz i odricanje
/Sam svoj lekar/ Ana Nikolić
Ana Nikolić

Piše Svetlana Radovanović

Popularna pevačica brine o zdravlju, a posebno o aparatu koji je hlebom hrani, pa za glasne žice ima tajnu formulu - čaj od žalfije, đumbir i med

Da bi održala vitku liniju Ana osam godina redovno vežba džezersajz tri puta nedeljno, a kondiciju stiče i trčanjem oko Ade Ciganlije, ili džogiranjem po Košutnjaku, i smatra da je njen izgled rezultat odricanja

Smatraju je jednom od najseksipilinijih pevačica na domaćoj estradi, ali, uz stas, Ani Nikolić ne može da se porekne ni dobar glas! Sasvim dovoljno za uspeh, međutim, pošto se on nikom i nigde ne prašta, ni Ana nije izuzetak. Od 2003. godine, kada je usred leta albumom “Januar” uzburkala estradne vode, ne silazi sa stranica žute štampe. U početku su se mnogi pitali kako devojka koja je do tada pevala na beogradskim splavovima može da angažuje tekstopisca Marinu Tucaković, producenta i kompozitora Milija, koji je do tada radio sa Cecom Ražnatović, da snimi duet sa Harisom Džinovićem...

Odmah je proglašena sponzorušom, a u prilog tome je išla i izjava da je njen tip muškarca - zreliji i ozbiljniji. Iako je demantovala te priče, krenule su nove kako je na poklon dobila stan, auto... Jedna od najnovijih je da se ne odvaja od čašice!

- Pijem viski, vinjak, vino, votku, martini... - uz grohotan smeh kaže Ana, a onda se uozbilji i priznaje da samo retko gucne malo šampanjca.

NAJDRAŽI BUKET OD BRATA

Ljubav prema cveću Ana Nikolić je nasledila od bake po ocu Radojke. Njeno dvorište u Donjoj Mutnici bio je pravi cvetni vrt sa zumbulima, narcisima, zimskim ružama, lalama, muškatlama...
- U mom stanu u Beogradu izbor je, naravno, znatno oskudniji - kaže. - U saksijama gajim nekoliko vrsta paprati i bambus koji obožavam, a tu su i obavezan buket u vazni i cvetni aranžmani. Prošle godine me je za rođendan brat Marko iznenadio korpom sa 101 crvenom ružom i to mi je bio najdraži buket koji sam ikad dobila.

- Najmanje je kaloričan i zato mi odgovara, ali ga ne pijem često, jer hladan i rezak nikako ne prija glasnim žicama. Jednom su me videli malo `zagrejanu` i eto priče da sam alkoholičar. Ali, i to je bolje od onih da sam sponzoruša.

Popularna pevačica kaže da brine o zdravlju, a posebno o aparatu koji je hlebom hrani. Glasne žice neguje svojom tajnom kombinacijom - čajem od žalfije, narendanim đumbirom i medom.
- Najomiljeniji su mi bagremov i livadski - priča pevačica rođena septembra 1978. godine u Paraćinu. - Pokojni otac je gajio pčele i od malena me naučio koliko je med zdrav. Rado ga jedem zajedno sa saćem, a medom sladim i omiljen koktel čajeva od kamilice i nane.
Priznaje da gotovo nikad ne oseća žeđ i da bi mogla ceo dan da izdrži sa samo dve čaše tečnosti. Zna da to nije dobro, pa sebe natera da popije litar negazirane flaširane vode, mada je u poslednje vreme sve češće meša sa gaziranom. Ponekad se osveži po nekim prirodno ceđenim sokom, ali i sa 2-3 kafe dnevno.

- Jedem mnogo voća, pa me oni koji dođu u goste i vide brda slatkih plodova redovno pitaju da li se spremam da kuvam džem - priča atraktivna pevačica i dodaje da je u stanju da tokom dana pojede i po 2 kilograma sezonskog voća. Pazi, ipak, koliko jede, jer je na očevu familiju sklona gojenju. Ako se samo nekoliko dana opusti, ili kod kuće navali na domaće specijalitete kao što su punjene paprike, proja sa kajmakom, ili džem od šljiva, narednih dvadesetak dana joj sledi rigorozna dijeta.

NEGA
IZNUTRA

- Prijateljice se dive mojoj koži, a ja im objašnjavam da je razlog za moj lep ten unutrašnja nega - otkriva Ana. - Redovno pijem vitamine i zdravo se hranim. Moj savet je da se temeljno skine šminka pre spavanja tonikom i mlekom. Kada je reč o kozmetici koristim isključivo kvalitetne preparate za kosu, hidratantne kreme za lice, leti Diorov parfem “žador”, a zimi “madmazel”. Od nedavno sam počela da upotrebljavam novi Dolče i Gabana.

- Moja linija je rezultat velikih odricanja. Slatkiše sam zaboravila, čak i omiljenu čokoladu, ali pošto je ne jedem, za naslov drugog albuma izabrala sam naziv “Žena od čokolade”! Kad me uhvati kriza za slatkim obavezno uzmem kašičicu meda i rešim problem. Svesna sam da mi se kilogrami lako lepe i s vremena na vreme nešto skuvam da ne umrem od gladi. Inače, mnoga jela umem da pripremim, ali ne želim da sebe dovedem u napast i da mi posle toga bude žao.
Po prirodi je ranoranilac, ali estradni posao i kasni nastupi delimično su promenili njen dnevni ritam.

- Kad ne radim najčešće ustajem oko 9, jer mi je najproduktivniji deo dana pre podne, ali to je nemoguće u slučaju da sam pred zoru ušla u kuću - kaže Ana. - Tada ustajem oko podneva, popijem vitaminski kompleks i lek za zglobove koji me bole poslednjih nekoliko godina čim se temperatura spusti blizu nule. Pošto sam i fizički i emotivno senzitivna, zimu na volim ni na razglednici. Letos sam čak dva meseca sakupljala energiju u sunčanoj Španiji.
Da bi održala vitku liniju Ana osam godina redovno vežba džezersajz tri puta nedeljno.

- Taj vid rekreacije u potpunosti odgovara mom karakteru, jer ima i elemenata plesa, a jača i kondiciju, oblikuje telo i izbacuje svu negamilanu negativnu energiju. Kondiciju održavam i trčanjem! Nekad je to krug oko Ade Ciganlije, a nekad džogiram po Košutnjaku.
Pored dobre kondicije neophodne za nastupe na sceni, kaže da je za bavljenje estradnim poslom obavezna i jaka ličnost. Stekla je u stabilnoj porodici u kojoj je mama Olga, inače pedagog i upravnik jednog paraćinskog vrtića, vaspitavala nju i četiri godine mlađeg brata koji se bavi fudbalom.

TRAUMA IZ DETINJSTVA

Oba roditelja Ane Nikolić nisu gasila cigaretu tako da joj je od malih nogu smučio duvanski dim.
- Zbog te traume iz detinjstva nikad mi nije palo na pamet za zapalim cigaretu. Trudim se da izbegnem društvo pušača kad god je to moguće, mada sam i tolerantna prema onima koji ne mogu bez duvanskog dima.

Dok razgovor privodimo kraju pitamo da li je Ana zaljubljena:
- Nisam - odgovara kao iz topa, a pošto smo je po svoj prilici nepoverljivo gledali dodaje:
- Iskrena sam! Tačno je da o vezama i imenima partnera sa kojim sam ne volim da pričam, ali nikad ne krijem kada sam zaljubljena.


U ovom broju:

BILJE

NOVOGODIŠNJE DRVO
Nežna jela bolest tera

DVA LICA AMBROZIJE
Lekovita zloća

VRSTE KOJE NESTAJU
I bašta u čituljama


ZDRAVLJE

DIJETA
Skinite pritisak s klackalice

DEMENCIJA
Aktivne vijuge duže pamte

MULTIPLA SKLEROZA
Kad nervi ukoče život

KOMPJUTERSKE ALERGIJE
Kijate li pred monitorom


JAPANSKA TAJNA
---------------
Budite LEPI
ZA samo
NEDELJU DANA!
------------------
- nega kože
- ritualno kupanje
- vodite ljubav ujutru
- vežbe i ishrana


U NAREDNOM BROJU
DODATAK NA 16 STRANA
100 najboljih recepata
Bilja&Zdravlja
+
horoskop za 2007.